Најновије вести

Мишел: У фокусу Приштине треба да буде дијалог са Београдом

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да би фокус централних власти у Приштини требало да буде дијалог са Београдом и примена свих постигнутих споразума.

 

“Косово пре свега треба да се усредсреди на дијалог са Србијом. Ангажовање Косова треба да буде на дијалогу, треба да се спроведу сви раније постигнути договори. Време је да гледамо напред, и да унапредимо све то за добробит читавог региона”, рекао је Мишел на заједничкој конференцији за медије у Приштини са председницом Вјосом Османи.

Поручио је да би желео да “Косово буде део регионалних иницијатива, да се ангажује у регионалним иницијативама за заједничко тржиште и приближавање региона”.

“Желео бих да Косово учествује у регионалним форумима који ће ојачати и применити агенде за заједничко регионално тржиште и који ће приближити ваш регион”, додао је Мишел.

Упитан да ли споразум Београда и Приштине треба да се заврши међусобним признавањем, како је пре неколико дана изјавио немачки канцелар Олаф Шолц, председник Европског савета је без конкретног одговора поменуо проблематичне процесе у региону које треба разјаснити, а један од њих је и између Београда и Приштине.

“На Балкану тренутно постоје три комплексна питања која треба решити, а који ће довести до смиривања тензија. Први је помирење између Бугарске и Северне Македоније, други је успостављање инситуцијалне стабилности у БиХ. И постоји процес нормализације између Србије и Косова који се одвија кроз дијалог за који верујем да ће на крају резултирати унапређењу стабилности на западном Балкану”, навео је Мишел.

Рекао је да ЕУ треба да уради домаћи задатак и да крајем јуна “треба потврди политичке обавезе које има и да нову енергију и убрза процес”, додајући да је Западни Балкан за ЕУ стратешки партнер.

Мишел је пренео да је са Вјосом Османи разговарао о либерализацији визног режима, констатујући да одлуку о укидању виза за житеље КиМ доносе појединачно земље чланице ЕУ.

Вјоса Османи је рекла да је дијалог са Београдом виталан процес који “обе земље води ка ЕУ”, те да “нема људи који су више од Косова посвећени вредностима и слободама ЕУ”.

Указала је на непостојање одлуке о безвизном режиму за житеље КиМ и додала да је за Приштину то “главна ствар, неостварена упркос испуњавању критеријума”.

Подели на: