уторак, 07. фебруара 2023. | 01:34
Најновије вести

Вулетић: Од Србије се очекује да се определи, до сада нисмо пратили ни Запад ни Москву

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадором САД Кристофером Хилом. Социолог Владимир Вулетић сматра да се од Србије очекује да се определи и да напусти досадашњу политику. Према његовим речима, Србија је изабрала свој пут који не прати ни оно што тражи Запада, нити што очекује Москва.

 

Александар Вучић састао се са амбасадором САЂа Кристофером Хилом. Хил је за медије изјавио да за Србију нема трећег пута, већ само избор између Истока и Запада.

Владимир Вулетић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да амабасадори износе ставове својих земаља, као што је то учинио амабасадор Хил.

“Не само амерички амабасадор, него и амабасадори великих сила знају неретко да нам на оштрији начин укажу шта је став њихове земље и шта се од нас очекује”, објашњава социолог.

Додаје да у изјави Хила нема никаквих ултиматума, али да свакоме ко чита између редова је јасно да говори да се од Србије очекује да се определи, односно да напусти досадашњу политику.

“Наша досадашња политика је била политика у којој се води рачуна о пре свега интересима Србије, а то значи да имате сарадњу са свима који ни на који начин нас не угрожавају, па чак и са онима који вас угрожавају јер тражите неки врсту начина да се те ствари превазићу”, каже Вулетић.

Према његовим речима, Србија је изабрала свој пут, који није праћење онога што тражи Запад или што очекује Москва.

Каже и да интерес Запада није да елеминише Русије, већ да је “натера да игра по правилима Запада, односно светског глобалистичког система какав је успостављен у неколико протеклих деценија”.

“То је и кључни разлог спора Русије и Запада, а сада видимо и Кине и Запада”, указује Вулетић.

Дојче веле пише и да Олаф Шолц, немачки канцелар, планира 10. јуна да посети Србију и да понуди знатно брже напредовање Србије ка ЕУ, а да ће услов за то бити да Србија одмах уведе санкције Русији.

Вулетић сматра да се од Србије до сада очекивало да прати политику ЕУ. “Данас не знамо да ли би нам неко покрио штету, јер би нас коштало када је реч о енергентима, ако бисмо увели санкције Русије”, указује социолог Владимир Вулетић.

Подели на: