Најновије вести

Петковић: Докле год Курти има моћ, нико на западном Балкану неће моћи мирно да спава

Аљбин Курти је највећа безбедносна претња региону, док је Београд  увек спреман за мирно решавање проблема и изналажење начина да се обузда ,, насилно лудовање Куртија и његових истомишљеника”, нагласио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

,,Аљбин Курти је, као идеолошко дете Адема Демаћија и верни следбеник идеје агресивног великоалбанског експанзионизма, највећа безбедносна претња региону, и док год он буде на позицијама моћи, нико на западном Балкану неће моћи мирно да спав”, упозорава Петковић.

,,Курти сматра да је криза у којој се свет налази прилика коју не сме да пропусти и да је ово тренутак када би некажњено и без међународног одговора могли да прођу и брутално етничко чишћење српског народа са вековних огњишта на Косову и Метохији, али и дестабилизација и покушаји комадање других држава на Западном Балкану у којима Албанци фигурирају као демографски и политички фактор”, наводи Петковић и додаје да Куртијеве апетите не подмирује само Србија.

Куртијев плен није само Србија, већ и друге државе у региону у којима он жели да агресивним методама, обрушавајући се на слабе или мирољубиве, спроведе великоалбански пројекат.

Тај пројекат и у међународној јавности настоји да наметне као неминовност играјући на карту страха Европљана од репризе сукоба на Западном Балкану, иако је он сам једини и највећи произвођач криза у региону”, подвлачи Петковић.

Он поручује да србија јесте за мир, али да никада није показала слабот нити се плашла насилника.

,,Србија јесте мирољубива, али није слаба, и није се у прошлости плашила ни већих насилника од Аљбина Куртија, и то је одговор на сва његова сањарења о великој Албанији и некаквом де факто или де јуре признању од стране Србије.

Београд је увек спреман да разговара о мирном решавању проблема у региону док год постоји имало наде да се на тај начин може обуздати насилно лудовање Аљбина Куртија и његових истомишљеника, али ниједног тренутка неће устукнути пред претњама и пристати на то да неправо може да буде легализовано насиљем”, поручује Петковић.

Подели на: