Најновије вести

Боцан-Харченко за РТС: Притисак на Србију невероватан

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко каже за РТС да су основни циљеви Русије заштита становништва у Донбасу, али и денацификација и демилитаризација Украјине. Када је реч о енергетским санкцијама које је Москви увео Брисел, амбасадор истиче да су оне резултат притиска Вашингтона, како би се створили “најбољи услови за конкуренцију и активности америчких компанија у Европи”. Указује и на то да је притисак на Србију невероватан али да Србија поштује, пре свега, свој национални интерес.

 

Александар Боцан-Харченко, у интервјуу за РТС, открива и каква је економска ситуација у Русији, као и какав је његов став о отварању руских фирми у Србији.

Борбе у Украјини трају више од стотину дана. Из Кремља смо претходних дана поново могли да чујемо да је основни циљ заштита становништва у Донбасу. Да ли то значи да ће када борбе у том региону буду готове, то бити и крај сукоба?

Врховни командант Руске Федерације, председник земље, није одустао ни од једног циља. Циљ је одредио на почетку специјалне војне операције – заштита грађана и становништва у Донбасу и обезбеђивање сигурности и безбедност за њих, а још два циља су денацификација и демилитаризација Украјине. Сав тај низ циљева остаје. Што се специјалне војне операције на војном плану тиче, основна борба води се у региону Донбаса и град Севернодоњецк је најважнији за сада и полако се напредује.

Што се војске тиче и становништва Донбаса, циљ је да се смање губици што је могуће више и што мање крви – то је основни задатак, укључујући цивилно становништво било где да живи.

Од почетка сукоба европске земље траже алтернативу за руске енергенте, да ли страхујете да ће се, када сукоб буде готов, тај процес наставити и колико је руска економија до сада изгубила?

Што се тиче енергетске политике ЕУ и САД, она је почела много пре краја фебруара и почетка специјалне војне операције, било је још додатних одлука укључујући и санкције према Русији. Што се тиче забрана и одустајања у неком краћем периоду, како каже Брисел, од руских енергената, то је по налогу и као резултат притиска САД и ту су разлог и позадина апсолутно јасни да се створе најбољи услови за конкуренцију и активности америчких компанија у Европи.

Имамо више партнера с којима сада интензивније сарађујемо, па су у свакој грани руске привреде надокнаде могуће од других ако Европа не жели. Што се тиче основних карактеристика развоја, Русија је опет на добром нивоу развоја, пораст индустрије у априлу и мају је мало мањи, али од почетка године је био већи него прошле године, незапосленост је на најнижем нивоу за сада.

Од почетка сукоба, у Србији је отворено више од хиљаду руских фирми. У Србију се досељавају руски држављани, какав је ваш став о томе?

У Европи има покушаја неких лажних оцена ове ситуације, као да више људи одлази из Русије због несагласности са специјалном војном операцијом. Има наравно и таквих људи, али они су појединци, јер већина људи у Русији изражава потпуну подршку. Неки долазе из својих пословних, породичних разлога.

Србија је једина европска земља која није увела санкције Русији. Шта би се променило у односима две земље уколико би се Србија услед притисака које трпи придужила мерама против Русије? Каква је Ваша процена, хоће ли се то догодити или не?

Председник Вучић доследан је у свом ставу и ставу целог руководства Србије да неће да се придуже санкцијама без обзира на притисак који се врши. Притисак је невероватан, али Србија поштује пре свега свој интерес било на европском путу било на путу развоја односа са Русијом, али наравно, мисли на свој национални интерес.

Што Русије се тиче, за разлику од других, нама стварно одговара да градимо односе и за нас је најбоља ситуација да градимо односе са земљом која је суверена без обзира на то да ли је мала или већа земља.

Подели на: