Најновије вести

Игуман Сава обавестио дипломате о проблемима СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић обавестио је 25 страних дипломата које су посетиле манастир о најважнијим проблемима са којима се Српска православна црква суочава на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу манастира Високи Дечани.

 

Игуман Сава Јањић је нагласио да би решавање правних изазова са којима се суочава Српска православна црква могло значајно да допринесе промоцији мултиетничности и толеранције на КиМ, од чега би корист имале све заједнице и даљи процес дијалога, пише у објави манастира Високи Дечани на Твитеру.

Додаје се да је отац Сава одговарао на питања и разјаснио став СПЦ о њеној будућности и обезбеђењу њеног дугорочног правног статуса, заштити нашег народа и његових људских права и очувању светиња СПЦ.

Како се наводи, непосредни повод за скуп је била намера да се потврди чврста међународна подршка за спровођење одлуке приштинског уставног суда из 2016. која се тиче земљишта Манастира Дечани и коју власти у Приштини још нису спровеле.

“Ову одлуку суда су пре пар дана одлучно подржали амбасадори земаља Квинте и шефови мисија ЕУ и ОЕБС-а у Приштини поводом њене седме годишњице. Осим тога, ово је била и прилика да се изрази јака подршка за поштовање права и поштовање верских слобода за све заједнице на Косову и Метохији”, истиче се у саопштењу.

Манастир Високи Дечани на Косову и Метохији данас је посетило 25 страних дипломата, само три дана након позива амбасадора земаља Квинте, ЕУ и ОЕБС-а да се манастиру врати 24 хектара земље, а на основу одлуке уставног суда из 2016. године.

Подели на: