Најновије вести

Хил: Очекујемо објашњење од Србије због документа потписаног са Русијом

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је да нико у овом тренутку не би требало ништа да потписује са Русијом истичући да САД не зна шта тачно подразумева споразум који је Србија потписала у Њујорку са том земљом. Он очекују да ће у наредном периоду добити објашњење у вези са потписаним документом.

 

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је да би САД желеле да чују објашњење у вези са документом који је потписан у Њујорку.

Хил наводи да су САД током заседања УН са делегацијом Србије имале “изузетно добре и плодне разговоре о глобалним, али и осталим политичким темама”.

“Тек након тога смо чули описе тог докумета, још није постао јавни документ, тако да то тек очекујемо”, рекао је Хил после регионалног форума о добром управљању и антикорупцијским политикама у временима геополитичке неизвесности.

Амбасадор Хил истиче да нико не би требало у овом тренутку да потписује ништа са Русијом и наводи да то тренутно чине само, како каже, јадни регрути који то морају.

“Зато нам је јако тешко да разумемо постојање оваквог документа или протокола, али надамо се и очекујемо да ћемо чути више о томе и да ће то бити објашњено, на неки начин”, рекао је амерички амбасадор.

“САД рачунају и на то да Србија посматра ширу слику и ми је подржавамо у циљу који је сама прогласила, да постане чланица, да се приближи ЕУ. Такође, подржавамо и очекујемо да ће Србија учинити нешто на диверсификацији својих извора енергије и да смањи своју зависност од Русије, која се у великој мери заснива на уценама, и на мерама притиска”, додао је Хил.

“Желимо да чујемо шта Србија жели убудуће да уради и да видимо какве ће односе развијати са земљом која је брутално напала свог суседа, а чак се користи и претњама да ће употребити нуклеарну силу”, навео је Хил.

“Желимо да шватимо на чему се темеље односи сарадње Србије и Русије”, закључио је Хил.

На питање новинара да прокоментарише објаву председника Србије Александра Вучића на Инстаграму, који се сликао како једе боршч у Њујорку, Хил је са осмехом одговорио да он у Њујорку обично бира италијанску или кинеску храну, али да свако другачије бира.

Жиофре: Очекујемо да Србија буде уз нас
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, који је учествовао на истој конференцији на којој је био и Хил, рекао је новинарима да очекује да Србија, како наводи, буде ту уз њих и да са њима стоји у одбрани вредности и заједничке безбедности.

Подели на: