Најновије вести

Дачић: Тежине састанка у Бриселу многи нису свесни

Министар спољних послова Ивица Дачић сматра да многи грађани па ни политичари нису свесни тежине састанка у Бриселу, а на који су 27. фебруара позвани председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Крути.

 

Дачић је након заједничке конференције за новинаре са министром спољних послова БиХ Елмедином Конаковићем рекао да Александра Вучића сигурно очекује веома тежак дан и да су тога недовољно свесни и политичари владајућих партија, а камоли грађани.

Оценио је да је Србија у тешкој позицији и да је очекује велика одговорност због чега је неоходно да постоји политичка стабилност и јединство.

Према његовим речима, сада је питање како приступити састанку у Бриселу и изборити се за наше интересе и будућност.

Дачић је навео и да је веома тешко поред Куртија имати договор који је рекао да му је одвратно и да спомене ЗСО.

Он је додао је да не иде у Брисел, али да је спреман да помогне Вучићу.

“Јачина свих притисака и уцена не огледа се само у ономе што је директно изречено”, рекао је Дачић и упитао шта је то када неко каже да неко тешко може да одбије план Европске уније и САД.

“Ваљда вам је јасно да то нешто значи”, рекао је Дачић.

На питање да ли ће обе стране – Београд и Пришитна, као што је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лачак најавио, прихватити европски план за решавање косовског питања, Дачић напомиње да председнику Вучићу треба и да саопште шта су постигли у разговорима са Приштином.

“Србија принципијелна по питању територијалног интегритета”
Дачић је рекао да је Србија за разлику од неких држава увек принципијелна када је реч о подршци територијалном интегритету и због тога је гласала за Резолуцију у УН којом се тражи повлачење Русије из Украјине, те је нагласио да то нема везе са рестриктивним мерама Москви.

Изјаве Елмедина Конаковића и Ивице Дачића
“Неке друге државе су непринципијелне, оне не би гласале за резолуцију коју бисмо ми предложили о кршењу теритотијалног интегритета Србије што говори колико је међународно право постало селективно”, рекао је Дачић након питања упућеног његовом госту, министру БиХ Елемдину Конаковићу да ли је прекршио Устав због налога да БиХ у УН гласа за Резолуцију којом се Русија позива да се повуче из Украјине без консезуса у Председништву БиХ.

Дачић је нагласио да не улази у унутрашња питања БиХ али да жели да каже да је Србија гласала за Резолуцију у УН као и прошле године као и за већину резолуција у УН и другим организацијама а које се тичу поштовања територијалног интегритета Урајине.

То је наша обавеза и принципијело питање јер имамо универзалан договор да реагујемо на свако нарушавање територијалног интегритета”, рекао је Дачић.

Министар је нагласио да је оваква одлука Србије континуирана и траје од избијања кризе, заснована на одлуци Савета за националну безбедност која јасно каже да Србија сматра погрешним и штетним свако нарушавање територијаног интегитета.

“Србија није никада гласала ни за једну резолуцију нити се придружила било којој одлуци која је везана за санкције”, рекао је Дачић и додао да је то друго питање.

Подсетио је да Србија принципијелно осуђује кршење територијалног интегритета али не подржава и није до сада подржала ниједну резлолуцију нити декларацију која се тицала рестиктивних мера према Руској Федерацији.

За Србију је то универзалано питање и односи се на свакога и то смо радили и раније и пре избијања рата у свакој могућој ситуацији и када је реч о Шпанији и Каталонији, Кипру и другим споровима.

“То смо увек држали као темељни принцип”, рекао је Дачић и нагласио да промене става никада није било. “Гласали смо за резолуцију и она се не односи на сакције”, рекао је он.

Кокановић: Нећемо ићи напред уколико засутављамо све што је важно
Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић изјавио је да мисли да није прекршио Устав тиме што је и без консуензуса у Председништву БиХ дао инструкцију амбасадору Свену Алкалају о начину гласања у УН, а у вези за Резолуцијом којом се тражи повлачење Русије из Украјине.

“Ја и колеге из Председништва Жељко Комшић и Денис Бећировић гледамо на ствари на један начин, а на други колегиница српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић и председник Републике Српске Милорад Додик. И управо то је тест за нас. Ако ћемо се на тим стварима поново конфронтирати и зауставити све што је важно људима у БиХ, нећемо ићи напред”, рекао је Конаковић након заједничке конференције за новинаре одржане са министром Ивицом Дачићем.

Конаковић је нагласио и оценио да ће се ствари у БиХ брзо померати ако се швате те разлике, те да га “чуди бурна реакција представника Републике Српске”.

Инструкција коју је дао амабсадору при УН произлази, како је прецизирао из поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати спољну политику ЕУ.

Председник Републике Српске Милорад Додик оптужио је Конаковића за кршење Устава због гласања БиХ. “Инструкцијом министра спољних послова БиХ о начину гласања у УН-у прекршен је Устав јер такву инструкцију није могао донети министар без одлуке Председништва БиХ. У БиХ није усаглашен став по питању сукоба у Украјини, те је из тог разлога БиХ у УН-у била обавезна да буде уздржана”, написао је Додик тим поводом на Твитеру.

Подели на: