Најновије вести

Данас славимо Петровдан

Српска православна црква слави данас Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који је ове године трајао три седмице и један дан. Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, чести су и вашари на данашњи дан.

 

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника. Посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио веру у Исуса.

Чинио је моћна чудеса. По заповести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.

Проповедао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посечен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Обичаји и веровања

За Петровдан се у народу, везују многа веровања и обичаји.

Један од њих је да уочи Петровдана најстарији укућанин убере по један цвет петровца за сваког у кући. Сваки цвет намени по једном укућану те их пободе у земљу на место где их нико неће дирати. На сам дан празника, док још нико од укућана није устао, домаћин одлази да погледа цветове – онај укућанин чији цвет стоји право биће здрав, коме је клонуо биће болешљив, а ако је неком не дај Боже увенуо тај ће умрети.

Распрострањено је и веровање да на овај дан Свети Петар дели деци јабуке на оном свету па се верује да пре Петровдана не треба јести јабуке. Многе мајке, које су изгубиле децу, раније нису јеле јабуке пре овог празника јер су се бојале да њихово дете због тога не добије јабуку на оном свету.

Ако сте љубитељ јабука, на Петовдан треба да их једете, али никако не смете да их сечете ножем већ само да их гризете! То воће иначе симболизује сласт и мир међу људима.

На Петровдан домаћице праве петровдански колач са јабукама познат као “петровача”. У справљању овог колача треба да учествују и деца. Ово се сматра једним од најлепших обичаја у нашој традицији.

Стари обичај је и да се на овај дан пале лиле од сушене коре брезе или трешње чиме се призива добро здравље стоке и људи.

Верује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Месец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему.

На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

Подели на: