уторак, 17. маја 2022. | 09:12
Најновије вести

Национални дан добровољног давања крви у Косовској Митровици – акција до 14 часова

Црвени крст Косовска Митровица је поводом обележавања Националног дана добровољног давања крви организовао акцију добровољног давања крви на Одељењу за трансфузиологију Клиничко болничког центра у Косовској Митровици.

 

Заинтересовани, редовни даваоци и сви остали који желе да дају крв то могу учинити до 14 часова.

Испред Црвеног крста Косовска Митровица Јелена Михајловић каже да Црвени крст сваке године обележава Национални дан добровољног давања крви, како би се прикупило што више ове драгоцене течности.

„У оквиру Недеље Црвеног крста ми традиционално сваке године обележавамо данашњи дан. Одзив је за сада велики и овом приликом бих позвала што више људи да дођу и учествују у акцији“ казала је Михајловић.

Докторица Емилија Рикало истиче да су задовољни досадашњим одзивом и додаје да се овој акцији прикључио велики број хуманих људи, који крв дају по први пут.

„Неки од давалаца су овде први пут а неки од њих крв дају већ неколико пута. Сви су добродошли, али наравно то не подразумева само данашњи дан већ и остале дане, зато што ваших пет минута заиста може спасити нечији живот“ рекла је она.

Вишеслав Вукомановић, који је добровољни давалац по 78. пут, каже да ће тако наставити и у будућности, ако му здравствено стање дозволи и позвао млађе генерације да дођу и прикључе се акцији.

„Крв је драгоцена течност и треба помоћи свакоме, ако сте у прилици и могућности. То је један заиста хуман гест. Младима бих поручио да се не плаше и да дођу, јер ово је као кад вас комарац уједе и заиста не осећате никакву бол“ рекао је Вукомановић.

Недеља Црвеног крста обележава се темом коју је определила Међународна федерација друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, под називом “Заједно чинимо свет хуманијим”.

Подели на: