Најновије вести

Жиофре: ЕУ снажно посвећена процесу евроинтеграција Западног Балкана

У Берлину су потписана три важна споразума о мобилности и запошљавању људи у земљама Западног Балкана. То је важан корак за регион и велики корак ка ЕУ, и тиме се земље Западног Балкана припремају за чланство, рекао је за РТС шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

 

Пакет хитне помоћи Европске уније од 165 милиона евра за снабдевање Србије енерген

тима важан је корак и снажан показатељ да ЕУ стоји уз Западни Балкан.

“Руска агресија на Украјину је изазвала скок цена енергената на тржишту и ова подршка ће бити пребачена у буџет Србије, а идеја је да се помогну најугроженији грађани и предузећа. Разговараћу са министарком енергетике да видимо како бисмо то могли да реализујемо. ЕУ показује да жели да буде уз Србију и у добрим и у лошим временима”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији.

Како каже Жиофре, 165 милиона евра су одговор на непосредне потребе, али да треба да се гледа на дужи рок.

“Укупан пакет за улагање у инфраструктуру износи 500 милиона евра, пре свега у одрживе и зелене енергенте. У последњих 20 година већ смо уложили 800 милиона евра у диверзификацију Србије”, рекао је Жиофре.

Енергетика ће бити и тема конференције УН о животној средини следеће недеље у Египту.

“То је важан самит и сви лидери ће учествовати. Морамо да постигнемо да повећање температуре не прелази један и по степен. Радимо и са партнерима са Западног Балкана, о чему је такође било речи у Берлину. Очекујем да ће Србија врло брзо имати и национални план, а ми смо ту да помогнемо”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

ЕУ је предузела врло конкретне кораке како би до 2050. године била “еколошки неутрална”.

“Имамо пакет закона, договорено је да се фосилна горива не користе, ради се на изградњи инфраструктуре како бисмо могли да пређемо на зелене енергенте”, каже Жиофре.

Агенда Европска унија – Србија представља основу за реформе у области владавине права, слободе медија, као и за решавање кључних питања, као што су односи са Приштином.

“Кључни начин је заједнички рад и интензивирању реформи. Разговараћемо о сету медијских закона и добро је да је нови министар одмах кренуо да ради на том пољу. Такође, ту су и даље реформе на пољу спречавања корупције и друга питања”, наводи амбасадор.

Оно што се зове немачко-француска иницијатива је покушај да се иде даље у проналажењу решења у дијалогу Београда и Приштине. Мирослав Лајчек долази у Београд, где ће са председником Србије разговарати о актуелним темама.

“ЕУ је снажмо посвећена процесу евроинтеграција Западног Балкана и постоји политичка одлучност како би земље напредовале. Стварамо прилике, проналазимо решења и идемо напред”, закључио је у разговору за РТС шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Подели на: