Најновије вести

Штанд Канцеларије за КиМ богата ризница

КОСОВО И МЕТОХИЈА НА 44 САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је обишао штанд Канцеларије за КиМ, где су представљени туристички потенцијали, културно благо и природно богатставо покрајине, као и гастрономски специјалитети и квалитетна вина Косова и Метохије.

 

На 44. Међународном сајму туризма, у хали 4 Београдског сајма, под слоганом „Доживи Косово и Метохију“ и ове године представљен је туристички потенцијал наше јужне покрајине.
На штанду Канцеларије за Косово и Метохију од 23. до 26. фебруара биће представљено благо Косова и Метохије, манастира Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, бањски и планински туризам, гастрономски специјалитети, квалитетна вина, спортска достигнућа, привредни потенцијали и природна богатства покрајине. У четвртак и петак 23. и 24.фабруара представиле су се општине Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан и Приштина. У суботу 25. фебраура ће се представити Ораховац, Штрпце, Лепосавић и Косовско Поморавље (Гњилане, Ново Брдо, К. Каменица и Витина).
Производи метохијиских винара
На штанду Канцеларије за Косово и Метохију, током суботе и недеље, 25. и 26. фебруара биће представљене успешне породичне винарије: Антић из Ораховца, Винарија Бркић из Велике Хоче, Винарија Ђуричић из Велике Хоче, Винарија, Маниташевић из Велике Хоче, Виница Лукић из Велике Хоче.
Виница Петровић из Велике Хоче, Винарија Мицић из Велике Хоче, Мали подрум Јевремовић из Лепосавића.
Поред бројних садржаја у виду презентација туристичких дестинација Косова и Метохије, посетиоци ће на штанду Канцеларије за КиМ моћи да уживају у богатом културно – уметничком програму и дегустацији домаћих производа и вина са Косова и Метохије.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић позвао је на 44. Међународном сајму туризма у Београду све туристе да посете КиМ и додао да штанд Канцеларије за КиМ представља све оно што је ризница наше јужне покрајине.
Петковић је то изјавио приликом обиласка штанда Канцеларије за КиМ, где су представљени туристички потенцијали, културно благо и природно богатставо покрајине, као и гастрономски специјалитети и квалитетна вина Косова и Метохије. “Дакле, већ стандардно Канцеларија за КиМ представља изузетно богат програм и понуду у оквиру овог сајма туризма”, рекао је Петковић.
Петковић се посебно захвалио свим излагачима који су дошли са целог простора КиМ – од четири општине на северу до Сиринићке Жупе и Штрпца, централног Косова и Грачанице, општина у Косовском Поморављу па све до Метохије, Ораховца и Велике Хоче. -Гостопримство и отворено срце свих Срба који живе на КиМ, чини ми се да надвисују и побеђују и све проблеме и тешкоће са којима се суочавамо, рекао је Петковић и додао да свако ко дође на КиМ, сусреће се пре свега сусреће са “сопственом душом и са самом ризницом тог духовног богатства српског народа” . -Дакле од Богородице Љевишке, Високих Дечана, Пећке патријаршије, Грачанице па све до наших бројних културних споменика многих цркава манастира средњовековних до нашег културног блага природног богатства. КиМ заиста пружа много тога што заслужује вашу пажњу да дођете и посетите нашу јужну покрајину”, истакао је Петковић. Нагласио је да “који год део нашег КиМ да посетите, тамо где живи српски народ, без обзира што је реч о једној јединственој традицији постоје многе специфичности које красе, посебно Косовско Поморавље, посебно Метохију, Штрпце, централно Косово или север. “Али све то указује и показује колико је богата наша традиција и са чиме све имамо да се поносимо”, закључио је Петковић. Туристичка организација Зубин Поток је у оквиру презентације представила туристички потенцијал ове општине, а уприличен је наступ Културно-уметничког друштва „Мокра Гора“, уз презентацију и дегустацију домаћих производа Земљорадничке задруге „Зубин Поток“.
Гостима се представила и Туристичка организација Косовска Митровица, са промотивним филмом „Митровица чува садашњост загледана у будућност“. Митровчани су промовисали и бројне културне манифестације које се одржавају у овом граду, међу којима су свакако најзначајнији Митровачки фестивал културе у организацији Културног центра Драгица Жарковић и музички ЈАЗЗ&БЛУЕС фестивал. Промоција туристичких потенцијала Косовске Митровице обогаћена је наступом певачке групе Културно-уметничког друштва „Косовски Божур“, а посетиоцима су се представили и бајкери из Мото клуба „Газиместан“, као и ликовни уметници и песници.
На крају овог програма уприличена је изложба фотографија народних ношњи и манастирских производа са КиМ.

С.Ђукић

 

 

Подели на: