Најновије вести

Хил: Предлог за ЗСО највероватније на агенди 2. маја у Бриселу

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је да мисли да ће се на предстојећим разговорима у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу, највероватније разговарати о предлогу за формирање Заједнице српских општина на КиМ.

 

“Мислим да ће на предстојећим разговорима бити говора о ЗСО. Као што сам и раније споменуо, споразуми који су потписани у присуству веома озбиљних људи из међународне заједнице морају да буду примењени”, рекао је Хил одговарајући на питање новинара након конференције Америчке привредне коморе у Србији (АмЧам) у Београду.

Додао је да мисли да је дијалог добио нови замајац.

“Мислим да постоји план за 2. мај и да је веома јасно да је ће бити изнет. Надам се да ће бити постигнут одржив прогрес када је дијалог у питању”, рекао је Хил.

Каже да је улога САД и међународне заједнице да убрза примену Бриселског споразума који је потписан 2013. године, а чији кључни део, првих шест тачака које се тичу ЗСО још није имплементиран.

Хил је навео да људи у српским срединама на КиМ морају да “схвате где је њихова будућност, а то ће сигурно бити омогућено формирањем Заједнице српских општина”.

Није желео да коментарише резултате избора који су јуче одржани у четири општине на северу КиМ и додао је да је америчка амбасада у Приштини објавила званично саопштење.

Подели на: