Најновије вести

SEĆANjE NA BOEME „JEDINSTVA” U BOEMSKOJ ČETVRTI BEOGRADA

Ulicom beogradske Skadarlije čijom kaldrmom plovi duh starih vremena  i odzvanjaju koraci boema,  sinoć su se iz  „Kuće Đure Jakšića”  čuli predivni stihovi boema  „Jedinstva”  iz Prištine  i muzika koju su oni  voleli. Bilo je to sećanje na boeme- novinare i književne stvaraoce „Jedinstva”: Acu Rakočevića, Darinku Jevrić i Mirka Žarića.

 

Kultnom pesmom „Dečanska zvona” Darinke Jevrić i pesmom Mirka Žarića „Noć u Prištini”,  čije su stihove kazivali dramski umetnici Jasmina Stoiljković i Milan Mihailović Caci, te pesmom „I tebe sam sit kafano” u izvođenju tamburaškog orkestra, otpočelo je veče posvećeno prištevačkim, kosovskim, boeimima koje je iznedrilo „Jedinstvo”. Njihov lik i delo približila nam je urednica i direktorica „Panorame-Jedinstva”, Rada Komazec,  pod čijom je „dirigentskom palicom” osmišljeno i organizovano ovo nezaboravno veče.

 

TRAG U VREMENU I KNjIŽEVNOSTI

– Čika Aca, Dara i Mirko su životom i delom ostavili  dubok trag u vremenu i u  našoj književnosti,  a pisali su i disali „međ javom i međ snom”- kazala je na početku urednica i direktorica  Panorama –„Jedinstva“  Rada Komazec i dodala:

-Ta odrednica boem podrazumeva drugačiji način života, ali i drugačije shvatanje sveta,  drugačije poetsko i prozno izražavanje i prisustvo posebne nesvakidašnje stvaralačke vatre.  Na srpskom književnom nebu ostali su upamćeni kao boemi, Đura Jakšić,  Brana Petrović, Rade Drainac, Branko Miljković i mnogi drugi, a toj boemskoj plejadi pridružuje se i ova naša trojka. Na ispraćaju pesnikinje Darinke Jevrić na Orlovači 2007. godine,  neko je prozborio: „Bila su tri boema zašto ne reći, Dara i Aca su otišli, a  Mirko je treći”. Mirko je za vreme ovozemaljskog života pravio skečeve i smeh na račun tih stihova.  Ako nas odnekud gledaju poželeće da se smejemo, pričamo o radosnim događajima i popijemo za njih po neku – rekla je Komazec.

Potom je Rada Komazec govorila  pojedinačno o njihovom boemskom životu i vrednom  književnom  delu koje su ostavili.

Čika Aco Rakočević je nosio specifičnu kravatu, bio je veliki džentlmen i uvek ljubio  damama ruke i, naravno, nije se odvajao od svoje cigarete. Omiljene kafane ove boemske trojke  bile su: „Raj”, „Riznica”, „Eminent klub”,  „Tri šešira”,  pre toga „Pastrmka”, „Crveni” i „Union”. Imali su oni tamo i svoje stolove i  nije bilo nikog u Prištini ko ih nije poznavao.  Ostajali bi do fajronta u kafani, ali mnogo puta bi i posle fajronta kafane radile samo za njih dok oni dremaju za kafanskim stolom. Dara i čika Aco uvek bi odigrali prvi ples čim bi krenula muzika i odlično su plesali.  U „Jedinstvu” se prepričavaju anegdote da bi nekada u „sitnim satima“ zanoćili i u redakciji u Domu štampe .

Pored književnog rada, sve troje su bili poznati novinari „Jedinstva” a  i mnogo, mnogo se može naći njihovih tekstova na požutelim stranicama „Jedinstva” pisani na starim pisaćim mašinama –  istakla je Rada Komazec i nastavila:

– Aco Rakočević je poznati prozni pisac za decu i odrasle. Iza sebe je ostavio više zapaženih knjiga i predivnih reportaža na stranicama lista „Jedinstvo”. Mnogi su na prvo mesto isticali njegovo prozno delo za mlade  DRŽAVNA DECA  u kojem je u zgusnutoj slici prikazana nemila sudbina izgubljene i odbačene dece bez roditelja odmah posle Drugog svetskog rata koja su odrastala i školovala se u državnim institucijama, domovima i internatima.

U pojedinim delima oslikava život kosovsko-metohijskog čoveka, dajući im univerzalno značenje i poruke.  Znao je na uverljiv način da dočara društveno-političke prilike i čovekov tegoban život. Ostaće upamćen njegov roman – Samoća, ali i pripovetke  Milica, devojčica koja je iskusila sve strahote srpskog stradanja u najnovijem ratu – podsetila je Komazec.

 

SMRĆU NIŠTA ZAVRŠENO NIJE

Sećajući se Darinke Jevrić,  Rada Komazec je istakla:

-Dara je stasito, ponosito i prkosno koračala. Možda je baš taj njen ponos i zadržao da ostane u Prištini, kada su iz nje isterani svi Srbi i srpske institucije, a ona je ostala i živela mesecima u svom stanu. Poezija Darinke Jevrić nalazi se u svim antologijama, a sama Darinka imala je nesvakidašnji poetski dar.

Rana poezija Darinke Jevrić svedoči o  njenom unutrašnjem svetu  i duhovnoj stvarnosti  u poznijim zbirkama glas pojedinačne drame zamenjen je glasom kolektiva.

Darinka Jevrić je već prvim pesmama, a posebno kultnom pesmom poemom „Dečanska zvona” ili „Svetkovina srca” skrenula pažnjuk njiževne kritike. Moćno odjekuje svečani ritam,  biblijska uznesenost,  otmena patetika prozračnost metohijskog neba u pesmi Dečanska zvona. Dečanska zvona su himna ljubavi. Pesmom Freska lirski subjekt se obraća slici diveći se njenoj mirnoći i nemirima samoći i vrtlozima mudrosti i besu. Upravo je Freska  nagovestila osnovnu boju, zvuk i sliku  poezije Darinke Jevrić.

Dara peva na zemlji naših predaka, na metohijskom, hvostanskom, kosovskom podneblju.  Na zemlji ratnika i svetaca, manastir,  a sada zemlji ridanja i plača.

Ostale su upamćene Darine rečenice negde iz 2000. godine:

– Zavetovala sam se sopstvenom poezijom da ću ostati u Prištini. Nije moja glava skuplja od glave djevičke kaluđerice. Moji razlozi za opstanak su ljudski i pjesnički – citirala  je urednica Komazec Darine rečenice.

Među ovom boemskom trojkom, najinteresantniji i najintrigantniji lik bio je Mirko Žarić, a  Rada Komazec je pokušala na diskretan način da ga opiše.

– Mirko je bio u nekom svom filmu  i uvek spreman „ko zapeta puška” na kritizerstvo. Ali, ko je upoznao Mirka zavoleo bi ga takvog i ne bi se ljutio na njega. Nije bilo lako polemisati sa Mirkom. Pored zavidne inteligencije i znanja, Mirko vas dovede na svoj teren i ne štedi reči  da vas ubedi  da je njegova istina zapravo  istina,  iako najčešće nije bila istina. Umeo je da pusti otrovnu žaoku na sagovornika.

Bio je novinar, pesnik i pozorišni kritičar. Listajući stare brojeve „Jedinstva” iz osamdesetih godina ima se utisak da nije održan ni jedan filmski festival niti pozorišna predstava u bivšoj Jugoslaviji a da joj Mirko Žarić nije prisustvovao. Obilje je njegovih tekstova na stranicama „Jedinstva”.

Ističući da je Žarić urbani pesnik Komazec je, između ostalog, navela:

-Mirko Žarić je jedini srpski pesnik sa Kosova i Metohije koji poseduje moderni senzibilitet, urbanu invenciju  i osećaj za legende gradskog sveta.

Dakle, poezija Mirka Žarića formira se na  sceni grada na urbanom provizorijumu  na kome se kao u teatru  formiraju figure i pokreti  koji održavaju paniku i strepnju  pesnika i igraju svoj lirski ples.   Kako je bio u životu poseban i drugačiji tako se i Žarićeva poezija  odvaja od opšteg toka  srpske poezije na Kosovu i Metohiji i ima svoj markirani put. On nije išao tragom kosovskog mita,  koji je široko aktiviran u srpskoj poeziji na Kosovu i Metohiji.  Žarić  nije želeo da epsko pojede estetičko ni da kolektivno pojede erotsko pa je svoju poeziju stvarao na pozornici buke, besa  i kakofonije grada što je karakteristično za urbane pesnike- rekla je direktorica  Komazec , osvrćući se na Žarićevu poeziju.

Rada Komazec je završila svoje izlaganje o boemskoj trojci iz „Jedinstva” stihom Darinke Jevrić, „smrću ništa završeno nije”, a njen govor je više puta prekidan aplauzom. Vukman Vidaković dugogodišnji novinar „Jedinstva” ispričao je anegdotu kako ga je Aco Rakočević kao urednik slao na teren  u tadašnju  Pokrajinsku skupštinu, što je publika  sa pažnjom slušala. Smenjivali su se poezija i muzika:  Slavjanska Gospa, Gubitnik,  Soba, Skaska o raseljenom licu, kao i odlomci iz pripovetki i romana Aca Rakočevića, ali i skadarlijski tamburaši sa  boemskim pesmama.

Pored vrsnog književnog i novinarskog dela koje su nam ostavili sve troje su imali posebnu harizmu i nažalost, takvi boemi izumiru. Rađaju se neki novi digitalni koji umesto u kafani sede za kompjuterom. Sve troje su ovenčani brojnim nagradama. Oni su svako na svoj način nosili specifičnost  i ostavili dubok trag u srpskoj književnosti i kulturi Kosova i Metohije.

Slavica Đukić

 

Подели на: