Најновије вести
Rada Komazec - Kraljica reportaža

Rada Komazec – Kraljica reportaža

Preuzeto sa: balkanekspresrb.rs
Autor: Ranka Čičak

Iako je reportaža najviši domet u novinarstvu zato što je nije lako napisati i ne može svako da je napiše, Rada Komazec, novinarka “Jedinstva” piše sa lakoćom angažovane reportaže. Briljantnim stilom, grandiozno i slikovito svakoj reportaži daje poseban pečat. Ponekad flertuje sa literaturom,ali dobro pazi da ne pređe granicu i da se zadrži na novinskoj reportaži. Čitajući njene reportaže osećamo da smo na terenu da poznajemo likove, da osetimo ljudsku nevolju, tugu , brigu. Rada Komazec verodostojno i majstorski oblikuje likove, a istraživanjem dočarava suštinu i događaj.

ČITATI REPORTAŽE RADE KOMAZEC PRAVI JE UŽITAK

Strpljivim i istraživačkim pristupom sa sagovornikom uz opis prirode, pokreta i zvuka dovodi reportaže do savršenstva. Ona sve vidi i čuje do najsitnijih detalja. Odlikuje je spretnost i umeće da u obliku dinamične priče prenese događaj, poštujući pravila kompozicije reporterskog pisanja. U vremenima kada je sve iščašeno i izvan normale čitati reportaže Rade Komazec pravi je užitak. Svaka njena reportaža od Kosova kod Knina do Kosova i Metohije ostavlja čitaoca bez daha, pisane bez patetike, a duboko emotivne i sadržajne. Autentična po stilu, prepoznatljiva na opipljiv i životni način sa misaonom dubinom rečima opiše ono šta zapaža i oseća.

VRHUNSKO LITERARNO IZRAŽAVANJE

Nadahnuto opisuje pejzaž iz mesta događaja same reportaže. Ponire u srca likova, opisujući sve nedoumice , strahove , sreću, tugu , strepnju i sve ono što donosi život. Svaka reportaža je posuta istim žarom kada piše o stradanjima,nedaćama i mukama svog naroda, do onih sa srećnim krajem i porukom.Istraživanjem i umetničkim oblikovanjem u reportažama Rade Komazec prisutni su talenat, krativnost, sposobnost i zapažanja, a nadasve literarno izražavanje. Kada obavi dobro istraživanje onda umetnički oblikuje činjenice kojima raspolaže i unosi svoj lični,kreativni potencijal. Kroz autentične reportaže na zanimljiv način izveštava, opisuje, upozorava , ukazuje i šalje poruku.

Rada Komazec - Kraljica reportaža

Rada Komazec dobitnica INTERFER Zlatne Nike za najbolju reportažu

REPORTAŽE PISANE SRCEM

Stotine stranica ispisane srcem jedne žene o sudbinama malih ljudi koji su tu među nama zaboravljeni ona svojim reportažama oživi i postavi u centar događanja. U njenom slučaju kvalitet je blizak genijalnosti a proizilazi iz činjenice da posao shvata kao zadovoljstvo. Negujući reportažu Rada Komazec promoviše najviše vrednosti u novinarstvu hrabrost, kritičku misao i uticaj na javno mnjenje.Novinarka Komazec često ume da kaže da novinarstvo nije zanat, već da je za dobrog novinara potrebno dobro obrazovanje , a za dobrog reportera teren,ljubav prema književnosti i saosećanje sa ljudima.

NAGRAĐIVANA VIŠE PUTA ZA REPORTAŽU

Autentičnim literarnim glasom koji je izdvaja kao vrsnog reportera čije reportaže mogu ući u udžbenike novinarstva, Radi Komazec ne može odoleti ni stručni žiri na brojnim takmičenjima za najbolju reportažu. Tako je Rada Komazec četiri puta bila najbolji reporter u “Jedinstvu”, a dva puta odnela pobedu i Zlatnu Niku na Internacionalnom festivalu reportaža na kojem su učestvovali reporteri iz celog sveta.Ako je reportaža kraljica novinarstva, Rada Komazec je kraljica reportaža.

Подели на: