Најновије вести
Рада Комазец у обиласку школе у Косовском Поморављу

РАДА КОМАЗЕЦ ОБИШЛА ШКОЛЕ У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ И УРУЧИЛА КЊИГЕ У ИМЕ „ЈЕДИНСТВА“

Директорица и уредница Установе за новинско издавачку делатност „Панорама- ЈЕДИНСТВО“, Рада Комазец, уручила је у име „Јединства“ преко 300 књига О.Ш. „Бранко Радичевић“ у Церници и О.Ш. „Петар Петровић Његош“ у Горњем Кусцу код Гњилана. Ово је само једна у низу хуманитарних акција ове врсте коју годинама уназад реализује „Парнорама –Јединство“, даривајући књиге из своје издавачке продукције школама у настави на српском језику широм Косова и Метохије, укључујући и оне које се налазе у најудаљенијим српским енклавама. Главни циљ ове акције је, пре свега, помоћ школама у употпуњавању библиотечког фонда, који је у већини школа прилично оскудан.

 

Обраћајаћу се деци и наставницима у поменутим школама током уручивања књига Рада Комазец им је пожелела успешан почетак и срећну нову школску годину, али и миран и безбедан живот на земљи својих прадедова. Ученике је позвала да буду вредни и марљиви, да слушају наставнике и родитеље, да буду племенити, да уче и читају књиге. Подсетила их је да на то да је „књига човеков најбољи друг“ и да читањем употпуњују своја знања, проширују видике, развијају реторичке особине и критичку мисао, стичу самопоуздање уз истицање да је знање нешто што им никада нико не може узети.
– Читање ће вам помоћи да боље изразите своје мисли и ставове, да усвајате правилну структуру реченица а фонд речи ћете обогатити новим речима и изразима. Такође, читање доприноси развоју креативног мишљења , продубљује машту и подстиче усвајање моралних вредности и хуманих порука. Мисли лепо укројене у речима могу вас инспирисати да и ви напишете коју реченицу на папиру. Није могуће прочитати и пола странице неке књиге а да се не сазна или научи нешто ново. Сазнајне могућности које читање пружа човеку су бесконачне . Читајући сазнајемо и прикупљамо знања из свих сфера живота а само образовањем побеђујемо и идемо ка врху. Зато прочитајте све ове књиге које дарујемо библиотеци ваше школе- рекла је, између осталог, директорица Комазец, обраћајући се ученицима у Косовском Поморављу и нагласила да је седамдесет посто целокупног људског знања човечанство дознало из књига.
Током боравка у школи у Церници, Рада Комазец је изразила жаљење условима у којима ова школа ради. Како је казала то је пре свега срамота за Европу и свет да у 21. веку деца уче у таквим скученим условма какви су у школи у Церници, где се настава већ 24 године одвија у приватној кући а деца у школу и из школе долазе у пратњи родитеља. Позвала је међународну заједницу да обиђу ову школу и на лицу места се увере у каквим условима живе Срби на Косову и Метохији.
Директор ОШ „ Бранко Радичевић“, Горан Ђоређевић се у име ученика и наставника захвалио Ради Комазец и „ Јединству“ за, како је рекао, драгоцену помоћ уз истицање и тога да је лист Јединство, који постоји скоро пуних 80 година, увек објективно информисало јавност и да је радо читан у Косовском Поморављу.
– Значе нам донације, значе нам књиге, али највише нам значи да људи који одлучују и који се баве неким значајним радом помисле на нас и на ову децу, која на срамоту целе међународне заједнице 24 године раде у отежаним усливима-казао је уз остало Ђорђевић. Иначе ОШ“ Бранко Радичевић“ у овој години похађа 14 ученика, од нултог до осмог разреда.Подсетимо на то да је село Церница синоним српског страдања на Косову и Метохији, нарочито у првим послератним годинама. У овом месту данас живи нешто више од стотину Срба, а било их је 800 пре Нато агресије на Србију и изгона Срба са Косова и Метохије.
Директор ОШ „Петар Петровић-Његош“ у Горњем Кусцу, Радован Стојковић се у име школе такође захвалио Ради Комазец на, како је истакао, вредном поклону који ће употпунити библиотечки фонд уз подсећање да дуго нису добијали овакву врсту помоћи.
Наставу у осмогодишњој школи у Горњем Кусцу, укључујући два издвојена одењења у селима Горњи Макреш и Станишор, у овој школској години похађа укупно 216 ученика. Иначе, било је занимљиво видети како директорица Комазец јако брзо успоставља интерактивни однос са ученицима ових школа, а они су јој обећали да ће читати књиге.
Соња Ивковић

Подели на: