Најновије вести

Видовданске награде: Златни крст – Слободану Зубановићу, Лонгин – Светомиру Арсићу Басари

Књижевне награде на Видовданским свечаностима у Грачаници добили су Слободан Зубановић „Златни крст кнеза Лазара“, Ђорђе Нешић „Грачаничку повељу“, Даница Вукићевић „Кондир Косовке девојке“, Петар Матовић „Перо деспота Стефана Лазаревића“, а признања за ликовну уметност добили су  академик Светомир Арсић Басара „Лонгин“ за животно дело и Звездана Герић награду „Димитрије Поповић“.

 

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије”, која се одржава у Грачаници, који је радио у саставу: проф. др Бојана Стојановић Пантовић (председница), Гојко Божовић (члан) и Жарко Миленковић (члан), донео је одлуку, да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ за заокружен књижевни опус и животно дело понесе песник и есејиста Слободан Зубановић из Београда за „обиман, артистички утемељен и поетички доследно изведен песнички опус.“ „Субјект Зубановићеве поезије јесте лирски хроничар, суштински заинтересован за своје време и доступни простор, за свакодневицу која му је дата и за искушења која та свакодневица подразумева. Отуда у Зубановићвим стиховима толико слојева модерног и савременог језика, али и толико слојева стварности – од уличних призора Београда, преко сремских пејзажа, до дигиталних светова интернета“ – закључује жири у образложењу.

„Грачаничка повеља“ припала је песнику Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека, за „песме дубоко укорењене у песничку и националну традицију и судбину.“ Жири истиче, да су песме „Ђорђа Нешића у дијалогу са песничким прецима и оном линијом српског песништва која је лирски бележила све патње, бол и страдања нације којој припада.“

Даници Вукићевић, песникињи из Београда, припао је „Кондир Косовке девојке“ за „постојање лирског, женског ја или  јунакиње, која неурозу свакодневних дешавања (одрастање, заљубљивање, растајање, људска комуникација, однос према породици, друштву, богу, смрти) непрестано смешта у језгро властитог постојања“ – подвлачи жири.

Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припала је песнику Петру Матовићу из Пожеге. „Петар Матовић, водећи је глас своје песничке генерације која, испитујући наслеђе високог модернизма (Лалић, Христић, Радовић), обитава на његовим границама, објављујући се као својеврсна поезија транзиције лирског јунака и света који га окружује“ истиче жири.

Награде ће добитницима бити уручене 27. јуна у порти манастира Грачаница.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2022. годину, који је радио у саставу: мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Небојша Јевтић, историчар уметности и мср Маја Тодић, академска сликарка, донео је одлуку, да се награда за целокупни уметнички опус „Лонгин“, додели академику Светомиру Арсићу Басари, за „стваралаштво које је одраз снаге и нераскидиво везано са судбином његовог народа“ – истакао је жири. „Његово стваралаштво постаје ангажовано са нагласком на духовно и национално биће, повезано са Косовом, косовском стварношћу, која се очитује у косовском предању.“

Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на ликовној колонији „Видовдан 2022“ припала је Звездани Герић из Штрпца.

Награде ће бити уручене на свечаности отварања изложбе радова насталих на ликовној колонији „Видовдан 2022“, 25. јуна 2022. године.

Подели на: