Најновије вести

Премијери Холандије и Луксембурга у Београду; Вучић: Имамо различите погледе о КиМ, знамо шта је наш посао

Премијери Холандије и Луксембурга Марк Руте и Гзавије Бетел састали су се у Палати “Србија” са председником Србије Александром Вучићем. Премијер Холандије Марк Руте изјавио је да је важније него икад да делујемо заједно. Премијер Луксембруга Гзавије Бетел навео је да је важно да се напетости на КиМ смире. Председник Вучић казао је да имају различите погледе о КиМ, али да Србија зна шта је њен посао.

Председник Алесандар Вучић рекао је после сусрета са Рутеом и Бетелом да имају различите погледе на ситуацију на КиМ, али да му је драго што су саговорници били искрени.

За нас не постоји лака тема, али мије драго су разговори били искрени о не лаким темама, навео је Вучић.

Навео је да је помало уплашен због ситуације на КиМ и степена неодговорности који види код Приштине.

“Из Рутеових речи могли сте да видите да имамо различито мишљење о ситуацији на КиМ”, додао је председник.

Како је навео, Руте је говорио о нападима на новинаре, али не и о хапшењу грађана. По томе се види тешка позиција Србије. (Холандија и Луксембург) желе да имају боље односе, али не морају да знају сваки детаљ (о КиМ), додао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да грађани да знају да је размена са земљама Бенелукса већа од две милијарде евра. “Делез обавља један од најзнајчнијих послова у сфери трговине додајући да има и других заинтерсованих инвеститора”, додао је Вучић.

Навео је да су разговарали и о визној политици и мигрантима. “То смо све испунили од мог претходног сусрета са Бетелом”.

“Знамо шта је наш посао и у оквиру медјске стратегије као и о положају припадника ЛГБТQ+ популације и мањина”, рекао је Вучић.

Додао је да је срећан због посете Рутеа и Бетела не само због њиховог великог утиција у ЕУ, већ и због отвореног разговора – да се све каже у очи и да се ствари изведу на чистац.

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел каже да су са Александром Вучићем имали отворен дијалог.

“Када посећујемо партнере, али и пријатеље, важно је имати могућност да се разговара о свим темама и да се партнери чују”, истакао је Бетел.

Каже да су разговарали о напетостима на Косову и Метохији и истиче да сви из историјских књига знају да је ово регион у којем је почео Први светски рат и регион у којем је био последњи рат на континенту, пре рата у Украјини.

“Видимо да је ово и даље буре барута и не треба много ватре да би експлодирало. Важно је смирити у овом тренутку напетости између Београда и Приштине. Знамо да постоји мапа пута коју су израдили господин Лајчак и високи представник Борељ и важно је да се ради на томе. Речи су добре, али дела су боља”, нагласио је Бетел.

Наглашава да снажно подстичу дијалог Београда и Приштине, да су потребне конкретне акције и да се увек може рачунати на помоћ земаља Бенелукса.

Бетел је истакао да је важна и тема миграција. “Морамо знати да у Србији имамо партнера од поверења и важно је да можемо наставити да градимо то поверење”, нагласио је Бетел.

Каже да су у Београду разговарали и са невладиним организацијама, новинарима и људима из ЛГБТ+ заједнице, који су рекли да је важно да се на састанцима покрену и та питања.

“Рекли су нам да је прошле године отказан Европрајд и то је био тежак тренутак за њих. Као што знате, ја сам геј и ожењен сам мушкарцем. Добро познајем Ану Брнабић и штета је што се сматра да је светска вест када се сликам са мужем, Аном и њеном женом. За мене би било сјајно да није никаква вест када имате људе истог пола који су у браку”, рекао је Бетел.

Навео је и да су им из невладиних организација рекли да би истополни бракови били важан корак, уз напомену да нико не бира да ли ће бити геј.

“Што се тиче представника медија, рекли су нам да је важно подржати слободу медија. Имали смо са председником Вучићем разговоре и о томе”, рекао је Бетел.

Захвалио је Вучићу и истакао да верује да је свестан одговорности коју има, пријатељства и поверења, као и да се нада да ће успети да пронађу заједничко решење у интересу региона и целог континента.

Холандски премијер Марк Руте изјавио је да је са премијером Луксембурга дошао у посету јер дају велику важност заједничком раду.

“Желимо да још више ојачамо наше везе унутар ЕУ и на билатералном и трилатералном нивоу. Кључни услови за односе су стабилност и сарадња”, казао је Руте.

Према његовим речима, раст напетости између Београда и Приштине изазива велику забринутост, као и пораст насиља.

Нагласио је важност да Београд и Приштина предузми кораке ка деескалацији и нормализацији односа. “То је кључно и за шири регион и Европу у целини. Док бесни рат у Украјини, важније је него икад да делујемо заједно”, навео је Руте.

Каже да су јачање владавине закона и заштите мањинских права и осигуравање медијских слобода и борба против дезинформација кључни у погледу напретка ка ЕУ.

“Подржавамо европску будућност овог региона. Важне су и миграције где смо видели позитивне мере око визне политике. Важно је наставити на том путу. Илегалне миграције на Западном Балкану представљају разлог за забринутост. Треба искористити сву подршку коју можемо да добијемо, и подршку Србије. Кључно је да се заустави руска агресија и да се супротстави њеном негативном утицају на нашем континенту”, казао је Руте.

Подели на: