Најновије вести

Курти: Одбијање плана, конфликт са међународном заједницом

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да би одбијање такозваног француско-немачког плана значило улазак у конфронтацију са међународним савезницима, те да су му међународни изасланици јасно ставили до знања да је предлог близак формату “узми или остави”. Опозиција критикује Куртија. Против Србије смо заједно, рекао је председник ДПК, Мемљи Краснићи.

 

Међународни емисари који су пратили посредника Мирослава Лајчака, односно амерички, немачки, француски и италијански изасланици су ми 20. јануара 2023. године, јасно ставили до знања да је главни предлог близак формату – остави или узми”, рекао је Аљбин Курти.

“Неће бити дозвољено да се о томе преговара. Њихов став је био да је читав дипломатски и политички апарат земаља из којих су дошли стављен у подршку чланству Косова у међународним организацијама и да не можемо очекивати ‘не’ од Косова јер бисмо ступили на пут конфронтације са њима”, поручио је Курти посланицима у скупштини на посебној седници посвећеној дијалогу са Београдом.

Додао је да су му јасно ставили до знања да ће свако одбијање предлога бити праћено казненим дипломатским корацима и да би створило озбиљно слабљење поверења између Приштине и њихових земаља.

Посланике је обавестио да је влада свој стратешки приступ дијалогу са Београдом изградила на основу два почетна циља.

“Први је престанак праксе укључивања сваког потенцијално спорног питања између страна у оквире дијалога и друго отварање поглавља преговарачког процеса за изградњу добросуседских спољних односа, принципа међународног права као две независне државе који су заснивале свој однос на премиси признавања две државотворне стране”, рекао је Курти.

Навео је састанак 18. августа прошле године у Бриселу, где је, како је рекао високи представник Европске уније, Жозеп Борељ направио велики корак за позив на састанак, што је резултат притиска Владе у Приштини.

Пренео је да је на састанку 18. августа “јасно ставио до знања Борељу и Вучићу да неће прихватати дијалог који није за коначни договор, о међусобном признању”.

Опозиција критукује владу, али истиче: Против Србије смо заједно
Посланици опозиционих странака Албанаца у парламенту упитали су у уводним наступима која је сврха европског предлога у дијалогу са Београдом, а председник Демократске партије Мемљи Краснићи, на чији захтев је седница заказана, критиковао је Куртијеву владу због нетранспарентности у овом процесу.

Краснићи је запитао какав је коначни текст и званичан садржај предлога, те да ли су начелно прихватили текст и колико верују да се коначни текст може променити од верзије коју су навели да прихватају као добру основу.

Занима га и да ли Куртијева влада има гаранције међународних партнера да ће бити признати од пет непризнатих држава Европске уније.

“Против Србије смо заједно. Али ми смо као опозиција морали да позовемо власт на ову расправу, јер технички видимо да је било помака у дијалогу, међутим, ми, као и грађани, нисмо обавештени о тим потезима, а посебно о последицама које они могу да произведу”, додао је Краснићи.

Предсеник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику је Куртију поручио да је недостатак извештаја о дијалогу у Скупштини одбацивање највише институције, тврдећи да је такав однос део бахатости и неодговорности Владе.

“Током последње две недеље, углавном кроз изјаве ван дневног реда, ДСК је покушао да разуме више о процесу дијалога. Недостатак редовних извештаја премијера пре путовања у Брисел и после тамошњих рунди дијалога, постао је не само пракса без преседана, вец́ и одбацивање највише институције, као део затвореног, бахатог и углавном неодговорног понашања владе”, оценио је Абдиџику.

Потпредседник скупштине Енвер Хоџај рекао је “да је згрожен” оним што је Курти претходно рекао о дијалог.

“Дијалог је скренуо, деградирао се, изашао је из шина. Ко је Куртију дао мандат причајуц́и о споразуму са Србијом без укључивања међусобног признавања. У француско-немачком предлогу, забринут сам због посебног статуса Српске православне цркве. Нема превазилажења историјског албанско-српског ћорсокака, без међусобног признавања, а с тим Курти је до сада обезбедио дипломатску победу Србије пре него што је сео за сто”, оценио је Хоџај.

Подели на: