Најновије вести

Штајнмајер: Цела ЕУ има хитан интерес за нормализацију односа Београда и Приштине

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је данас у Скопљу да цела ЕУ има хитан интерес за нормализацију односа Београда и Приштине и да је француско-немачки предлог добра полазна основа.

 

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер је на заједничкој конференцији за новинаре, у Скопљу, са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским рекао да цела Европска унија има хитан интерес за нормализацију односа између Приштине и Београда.

“За то су се припремали, давали су се предлози. Срећан сам јер је немачко-француски предлог сада постигао успех и прихвата се”, тврди Штајнмајер, објавио је скопски портал 24инфо, а преноси Тањуг.

Према његовим речима, то би могло да подстакне заинтересоване стране да наставе сарадњу у овој области.

Раније данас, у интервјуу за Дојче веле на питање о конфликту између Приштине и Београда “који је смирен у последњем тренутку” немачки председник Штајнмајер рекао је да је та ситуација показала колико је заправо ЕУ важна у региону.

“Европа има ту преговарачку моћ, те преговарачке могућности и могла је у том, из наше перспективе релативно малом сукобу око регистарских таблица, да допринесе решењу”, истакао је председник Немачке у ингтервјуу за ДW и додао да ако су мањи конфликти решиви, онда се треба позабавити и већим конфликтима који би могли допринети нормализацији односа између Београда и Приштине и у том смислу били мирно решени.

Подели на: