петак, 02. јуна 2023. | 00:46
Најновије вести

Чувајте ову земљу која је  не само наслеђе већ и завет предака

Обележена општинска и храмовна слава Свети Василије Острошки у Лепосавићу
Светом Архијерејском литургијом и литијом која је прошла градским улицама обележена је слава Општине Лепосавић и храмовна слава Свети Василије Острошки. На овај дан уједно обележено је и двадесет година од освећења храма Светог Василија Острошког , заштитника ове општине.
Свечану литургију у препуном храму служио је Владика  рашко- призренски и косовскометохијски Теодосије уз саслужење свештенства Српске православне цркве. Градјани су великом броју испунили храм, који обележава две деценије од освећења, а саборовало се и у порти која је за ову прилику била пуна градјана Лепосавића и њихових гостију.
Након свечане литургије, литије су кренуле градским улицама, како то ова светковина и захтева, а све у славу Бога јединога и живота и здравља овдашњег народа. Литију је предводио владика Теодосије,а затим се приступило  резању славског колача и ломљењу чеснице у порти храма.
Владика Теодосије, подсећајући на јубилеј овдашњег храма, који данас обележава двадесет година од освећења истакао је значај сабирања око светиња, како би испунили реч Христову.
– Где је двоје или троје сабрано у моје име, ту сам и ја медју вама, тако је Господ заповедио и  да имамо заједничку молитву. Да сабрани  и  јединствени у имену његовом,  у вери и  у заповестима божјим , молимо Бога и тражимо,  не оно што је пролазно и земаљско колико оно што је вечно , небеско. Данас славимо Светога Василија Острошког, Херцеговачког, Црногорског и све српског,  митрополита, архијереја божјег, који је живео тешко време ропства српског на овим просторима, много теже време него ово што ми живимо, али он је са вером у Бога, силом божјом победјивао , не само физичке непријатеље видљиве, него и оне невидљиве, казао је владика Теодосије.
Говорећи о тешком времену које живимо, владика Теодосије је још  истакао да је пуно искушења и опасности, а највећа опасност  за све нас била би да, не дај Боже, нестанемо  са ових простора.
– Ово је наша очевина и дедовина, оно што нам је предато треба да сачувамо и да даље предамо деци, јер је то завештано , од Бога купљено многим сузама и знојем и крвљу. Многи нису жалили свој живот да би сачували земљу. Треба да имамо веру у Бога и да се уздамо у Светитеља , да нам Господ да ону силу коју ми немамо, јер је његова сила поразила овај свет,, не бојте се, то су Христове речи, ја сам са вама у све дане живота вашега,, нагласио је владика Теодосије.
И ове године, овој свечаности у Лепосавићу присуствовало је на стотине верника , а присутни су били и представници Канцеларије за КиМ , локалне самоуправе и представници суседних општина. Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић честитала је православним верницима велики празник Светог Василија Острошког.
– Окупили смо се овде, да са нашим верним народом обележимо славу општине Лепосавић и славу Храма Светог Василија Острошког,  заштитника овог места. У име директора Канцеларије за КИМ у име свих представника Владе Републике Србије , честитам Светог Василија , који нас је окупио данас у оволиком броју, и који је , баш као и ми данас живео у тешким временима, и који је знао да човек једино може да опстане не мржњом и гневом , већ неговањем душе кроз веру и будјењем љубави у човеку. Искрено се надам, да ћемо сви ми , водећи се путевима , које је утабао Василије Острошки, угушити гнев у себи. Покажимо љубав једни према другима, разумевање, јер једино тако можемо да се одбранимо од зла,  у које смо се на жалост недавно уверили , да може никнути и у невиној дечјој души. Данас смо се овде помолили и за све невино пострадале у великим трагедијама у Београду и Младеновцу и одавде из срца Србије, са Косова и Метохије шаљемо снажну подршку , љубав и снагу свим породицама невино пострадале деце, истакла је Парлић.
Зоран Тодић, председник Привременог органа општине Лепосавић казао је да треба да се молимо Богу, да добро победи, кроз узајамно поштовање, веру и молитву.
–Ми овде прослављамо наш јубилеј , двадесет година од освећења храма Светог Василија Острошког.  Данас је овде пуно младих и деце и захвални смо Преосвештенству Владики Теодосију , Владики Илариону  и свештенству које је данас присутно и које је служило свечану литургију и предводило литију улицама нашег малог Лепосавића.  Без обзира у каквом се тренутку налазимо , вера је нешто што нам даје снагу и мотивацију да се даље боримо за наш опстанак на овим просторима , без обзира на изазове и искушења која су пред нама , да поштујемо једни друге, да се помолимо за мир наших домаћина и за све житеље наше општине и читавог православног народа , казао је Тодић
Општинска и храмовна слава традиционално има још низ манифестација које се у континуитету одржавају. Најзначајнија је интернационална атлетска трка,, Свети Василије Острошки- Лепосавић 2023. Године,, а како то народно саборовање захтева и ове године приредјен је и богат културно -уметнички програм. Наступали су домаћини, реномирано Културно уметничко друшво,, Копаоник,, и млада певачица изворне народне музике Павлина Радовановић из Ораховца.
В. Вукојевић
Подели на: