Најновије вести

Свети Никола прослављен на барикадама, у Бошњачкој махали разбијени локали у власништву Срба

На северу Косова и Метохије Срби су већ једанаести дан на барикадама, којих има на девет локација, док су путеви и административни прелази Јариње и Брњак и даље блокирани.

 

Угоститељски објекти у северном делу Митровице, после десетодневне паузе, од данас поново раде, али како незванично сазнајемо, ограничено – до 18.00 часова. Након једнонедељне обуставе наставе, ђаци основних школа од јуче су поново у школским клупама, док су средњошколци преусмерени на онлајн наставу.

Крсну славу Светог Николу многи Срба овог краја провели су на барикадама, где су упалили славску свећу и резали славски колач, уз пригодно послужење.

Јуче су у насељу Бошњачка махала, у северном делу Косовске Митровице осванули и изломљени локали које ту држе Срби.
Из косовске полиције наводе да су стакла на локалима у власништву Срба оштећена услед експлодирања шок-бомбе и да је у истрагу укључена и јединица за борбу против тероризма. Након тога, у свом обраћању јавности, члан Кризног штаба и бивши градоначелник Северне Косовске Митровице Милан Радојевић, рекао је да су непознати починиоци ломили локале у власништву Срба, да су власници покушали да спрече вандале у уништавању, али и да су неки људи бацили топовске ударе на њих и побегли у правцу јужног дела Митровице.
Директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, навео је да је јасно с којом намером и разлогом је Косовска полиција с дугим цевима послата у мешовите српске средине на КиМ, и да нас досадашње искуство учи да насиље над заједницама и народима почиње управо нападима на њихову имовину, и зато је неопходно да УНМИК и КФОР хитно стану у заштиту Срба и њихове имовине на Косову и Метохији, јер историја не прашта равнодушност у оваквим ситуацијама.

У близини барикаде у селу Зупче, у општини Зубин Поток нападнута је екипа телевизије Клан, док је желела да извештава о барикадама. Телевизија Клан објавила је и видео-снимак напада, наводећи да су их напала маскирана лица каменицама. Прецизирали су да нико није повређен, као и да није оштећено ни њихово возило.

Подели на: