Најновије вести

Стано: Београд није прекршио договор о регистарским таблицама

Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама, јер се обнављање осигурања и техничких прегледа возила са КМ регистрацијама не сматра издавањем нових таблица, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

 

Петер Стано је тако одговорио на новинарско питање о оптужбама приштинских власти да је Београд наставио са издавањем нових таблица са ознакама КМ, кршећи тако споразум од 23. новембра прошле године.

“Упознати смо са одлуком Србије од 6. децембра да регистарске ознаке КМ неће бити обнављане, већ само осигурање и технички прегледи. Зато се то не може сматрати издавањем нових регистарских таблица”, рекао је Стано.

Портпарол ЕУ је подсетио да се Приштина обавезала да ће се уздржати од било каквих мера принуде против власника КМ таблица и задржавања “статуса кво” све док се питање не реши у оквиру дијалога на “одрживи начин”, док се Београд обавезао да неће издавати нове КМ таблице.

“Тражимо од свих да безусловно поштују споразум и усредсреде се на нормализацију. Свако тумачење договореног треба да се одвија у оквиру дијалога, а не кроз једностране акције на терену које могу да додатно дестабилизују већ осетљиву ситуацију”, закључио је Стано.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Ђељаљ Свећља потврдио је у среду да је полиција на пунктовима Јариње и Брњак на северу КиМ забранила улазак аутомобила са таблицама КМ, а којима је регистрација продужена од децембра прошле године.

Свећља је оптужио Београд да је прекршио споразум постигнут у новембру 2022. године у Бриселу у вези са регистарским ознакама аутомобила.

Подели на: