Најновије вести

ЕУ: Неопходно поштовање и потпуно спровођење претходних споразума Београда и Приштине

Европска спољнополитичка служба упозорила је да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а “посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану”, изазивају велику забринутост.

 

“Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно”, поручује се у саопштењу.

Из ЕЕАС понављају да ће се сва отворена питања између Београда и Приштине решавати кроз дијалог о нормализацији односа уз посредовање ЕУ и наглашавају да ЕУ очекује да ће председник Србије Александар Вучић и премијер пирвремених приштинских институција Аљбин Курти разговарати о овим “изазовним темама” на следећем дијалогу на високом нивоу 18. августа у Бриселу.

Понавља се да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, захтева климу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима.

Додаје се и неопходност “поштовања и потпуног спровођења” претходних споразума и указује да “нема места за радње и изјаве које нису компатибилне са општим интересом и стратешким циљевима региона”.

У ЕЕАС закључују да ЕУ по питању ситуације на КиМ остаје у блиској сарадњи са Кфором, међународним партнерима и посебно САД

Подели на: