Најновије вести

Поплаве у општини Зубин Поток, више од 50 људи остало без својих домова

Због обилних падавина које су задесиле подручје Косова и Метохије, нарочито северног дела ове покрајине, у општини Зубин Поток излила се река Ибар, а све њене притоке и набујали потоци потоплавили су више од 10 околних села. Најтежа ситуација је у селу Јагњеница где су Ибар и Јагњеничка река поплавиле насеље од 20 кућа и тако иселили више од 50 људи.

 

Становништво безнадежно покушава да спаси шта се спасти може из својих домова. Зубодолска река тече улицама Зубиног Потока, плавећи многе куће на нижим положајима које се налазе уз реку. Локални и магистрални пут блокирани су на више места, услед великих одрона и клизишта, тако да је сам прилаз општини блокиран из свих праваца. На многим објектима у Зубином Потоку видљива је и штета услед прокишњавања, док је погон фабрике “Симпо” у селу Угљаре такође поплављен. У селу Штуоце део обрушеног брда затрпало је тунел, док је одрон у селу Доње Вараге на два места затворио главни магистрални пут Рибариће-Косовска Митровица.
Село Стрмац такође је погођено великим поплавама, а део новог пута који су добили пре годину дана потпуно је уништен. Села Дрен, Превлак, Црепуља и Јабука одсечени су од остатка општине, док су и путеви до Зубиног Потока из правца Косовске Митровице са обе стране блокирани.

Директор ЈП “Ибар”, Марко Вуловић истакао је да радници овог предузећа
контролишу безбедност и исправност функционисања обе бране језера Газиводе у Зубином Потоку и да се вода контролисано испушта кроз један од четири прелива на главној брани.

“Да не бисмо чекали да да се ниво воде подигне до максимума, и да онда немамо простора за деловање, кренули смо на време да испуштамо око 100 кубика, тако да се и сада вода контролисано испушта. Не би требало да се мења ниво. Можда благо буде порастао. Тренутно су и други дотоци у опадању, попут Лучке реке, а то нам иде у прилог, једино ако не буде неке веће кише поново и да се деси нешто неочекивано, али овако како је сад, не би требало да буде неке веће промене ни у Зубином Потоку, ни у Митровици“, објашњава Вуловић, наводећи да акумулација Газивода није достигла свој максимум, иако јесте пређена преливна тачка, као и да зато нема места паници.

Иако још увек није проглашена ванредна ситуацију, стање у општини Зубин Поток је више него ванредно, а мештани кажу да се не сећају да су ову општину икада пре погодиле овакве поплаве.

Насеље у селу Јагњеница које је потпуно поплављено је иначе избегличко насеље и у њему су сигуран дом и уточиште пронашли људи протерани у периоду од 1995. и 1999. године из Хрватске и са простора централног Косова и Метохије.
Више од 20 породица је Зубин Поток изабрали за свој дом, ту се скућило, а сада су за трен и без тога остали.

“Ово је теже него онда када смо из Пећи дошли овде. За трен је све поплављено, ништа нисмо успели да спасемо, остали смо без ичега. Једва смо мајку убедили да изађе из куће. Врло је тешко”, каже Александар Ковачевић.
У истој ситуацији нашле су се и његове комшије, међу њима и Славиша Ераковић.

“Све је отишло, све што се у кући нашло, све испред куће, живина, дрва за огрев, све што се годинама помало градило, сав труд који смо овде улагали”, каже кроз сузе Славиша.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Канцеларија у координацији са представницима општинских органа преко кризних штабова помаже у санирању незапамћених поплава на Косову.

“Канцеларија за Косово и Метохију у координацији са представницима општинских органа и стручним службама на терену формира комисије, које ће преко кризних штабова помоћи у санирању штете настале од незапамћених поплава које су задесиле нашу јужну покрајину. Бићемо на терену с нашим народом да заједно пребродимо и ове непогоде и пружимо сву потребну помоћ”, истакао је Петковић.

Мештани кажу да у наредним данима очекују процену штете и да ће се тек тада знати право стање настало услед временских непогода. Забрињавајуће је и то што се према прогнози републичког хидрометеоролошког завода на овом подручју у наредним данима очекују и снежне падавине, што би значило нове проблеме за становништво.

Ј.Ц.

Подели на: