Најновије вести

Курти: Уклањање барикада не може искључити жртве

Косовски премијер Аљбин Курти истакао је да Русија подстиче тензије између Косова и Србије због посустајања рата у Украјини, додавши да уклањање барикада не би могло да искључује и жртве, пренео је Гардијан.

Курти је рекао да је забринут да би напета ситуација могла ескалирати у корист руског председника Путина, наводећи да су руске и српске снаге извеле 104 заједничке војне вежбе током 2021. године.

Курти се сложио са Кфором да је потребно више времена да убеде оне на барикадама да се повуку, али да им се не може дозволити да остану дуже.
Он је барикаде описао као корак ка подели Косова.

„Наша брига је да уклањање барикада не може искључити жртве. И зато желимо да будемо што је могуц́е пажљивији како бисмо били сигурни да нец́е доц́и до дестабилизације и да ће постојати релативни мир и безбедност. Међутим, ово кршење законитости и уставности не можемо дозволити заувек. Дакле, да, ово мора да се заврши, што пре то боље”, рекао је Курти.
Он је нагласио да се ЕУ и САД слажу да барикаде треба уклонити.

„Мислим да је брига наших западних партнера и пријатеља веза Београда са Москвом. Не знамо како би оне могле да буду оперативне у случају подизања тензија, ка ескалацији на северу. Мислим да је њихова највец́а брига управо ово. Сада када је Русија тешко рањена у Украјини након њене инвазије и агресије, има интерес за преливање. Русија има интерес да своју ратнохушкачку акцију пренесе на Балкан где имају клијента који је у Београду”, навео је Курти.

Подели на: