Најновије вести

Малишани са КиМ у посети Републици Српској

У Републику Српску данас је допутовало 461 дете са Косова која ће у наредних седам дана боравити код вршњака у 13 локалних заједница. Пројекат “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” до сад је обухватио више од 5.000 ђака са простора КиМ.

 

Дочек за српске ученике са Космета, који ће боравити у Српској у оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”, организован је у Етно-село “Станишићи” код Бијељине.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић истакла је да је Српска десети пут домаћин деци са Косова, а да ресорно министарство активно подржава ову активност.

“Велики број основних школа укључен је у организацију јер су путем њих окупљене породице код којих ће деца бити смјештена”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бијељини.

Она је малишанима пожелела да у Српској створе лепе успомене и поново јој се врате, али и да деца одавде посете Космет.

Јелена Стојковић из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију изразила је задовољство због учешћа у пројекту спајања деце са Космета и из Српске.

“Данас осећамо милину и срећни смо због осмјеха наше дјеце која ће овде боравити седам дана и стицати невероватна искуства и пријатеље. Овим показујемо да смо свуда заједно и да нашу децу спајамо и трасирамо будућност”, рекла је Стојковићева.

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је пројектом “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” до сада било обухваћено више од 5.000 ђака са Космета који су боравили у више од 35 локалних заједница у Српској.

“Ове године нам долази 461 дете у пратњи 46 просветних радника. Домаћини ће да се потруде да гостима, највећој вредности Косова, употпуни време у Републици Српској”, рекао је Арлов и пожелео да малишани осете љубав, слободу и патриотизам широм Српске – од Приједора до Требиња.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић навео је да ће у Бијељини боравити нешто више од 40 деце са Косова.

“Настављамо традицију након смиривања епидемиолошке ситуације. Хвала свим домаћинима. Сви ћемо се потрудити да наши гости из Бијељине понесу лепе успомене”, рекао је Петровић.

Жарко Благојевић, наставник географије у Основној школи “Браћа Јакшић” у Липљану, истакао је да су са Космета кренули са великим еланом – неки да се поново виде са другарима, а неки у своју прву посету.

“Идемо у Шамац. Домаћини су одлични и срдачни људи”, додао је Благојевић.

Славиша Милошевић, из бијељинског села Ковачићи, има три сина и у наредних седам дана отвориће врата свог дома за двоје малишана са Космета.

“Какву год буду имали жељу – ја ћу да им испуним”, истакао је Милошевић.

Елена Михајловић из Лепосавића је први пут у Републици Српској и боравиће у Приједору.

“Баш се лепо осећам, испуњена сам и све ми је прелепо. Надам се да ћу уживати”, каже Елена.

Пристигли малишани су углас запевали “Са Косова зора свиће”.

Деца су стигла из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Осојана, Црколежа, Клине, Видања, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Угљара, Косова Поља, Новог Брда, Липљана, Партеша, Пасјана, Витине и из Косовске Каменице.

У оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” деца са Космета ове године ће боравити у Приједору, Бањалуци, Градишци, Прњавору, Челинцу, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу и на Сокоцу.

Подели на: