Најновије вести

Стано: Дијалог није пропао, већ ова рунда није дала резултате

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да високи представник Жозеп Борељ није рекао да је дијалог Београда и Приштине пропао, већ да ова рунда дијалога није дала резултате, пошто две стране нису постигле договор.

 

Петер Стано је додао да се сценарио континуирано понавља, као и да две стране ни јуче нису успеле да премосте разлике.

Портпарол ЕУ је на конференцији за новинаре истакао да “ЕУ није страна у дијалогу, већ да има улогу посредника, док су стране Србија и Косово”.

Према његовим речима, ЕУ олакшава и помаже у превазилажењу разлика, али не може да успе ако две стране нису спремне на компромис.

“Ми желимо да помогнемо, али ако ви некоме желите да помогнете, а он не жели да му се помогне, шта онда ту можете”, рекао је Стано новинарима.

Стано је указао и на то да је шеф европске дипломатије Борељ упозорио да Београд и Приштина ризикују да остану по страни док остали у региону напредују на путу чланства у ЕУ, пошто не постижу напредак у дијалогу који је, како је навео, део преговора када је реч о Београду и Приштини.

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак обавестиће све чланице ЕУ о ишоду јучерашњих разговора, а након анализе, чланице ЕУ ће одлучити о наредним корацима, додао је Стано.

Према његовим речима, европски посредници јуче нису видели спремност за компромис две стране и додао да ће о томе и бити информисане чланице ЕУ које ће онда одлучити шта да ураде.

Подели на: