Најновије вести

Уложена жалба на пресуду Николи Недељковићу ухапшеном на Газиместану

Бранилац Николе Недељлковића адвокатица Јована Филиповић уложила је жалбу Апелационом суду у Приштини на првостепену пресуду Основног суда од осам месеци затвора, због наводног изазивања етничке мржње и нетрпељивости.

 

Никола Недељковић, ухапшен је за Видовдан на Газиместану ове године и налази се у затвору у северном делу Косовске Митровице.

Три полицајца, у својству сведока оптужила су га да је током обележавања Видовдана на Газиместану узвикивао “Убиј Шиптара”.

Судија Основног суда у Приштини Аднан Камбери рекао је током саопштавања пресуде да ће у казну затвора Николи Недељковићу бити урачунато време које је већ провео у затвору, од хапшења 28. јуна ове године.

По наводима писане пресуде, Недељковићу, студенту из Београда, изриче се и казна године дана забране уласка на КиМ.

Адвокатица Филиповић навела је да је рок за разматрање жалбе три месеца.

По изрицању првостепене пресуде 6. септембра, изјавила је да докази које су изнели тужилац и сведоци, тројица полицајаца, нису релевантни, те да је симптоматично да су скандирање које се Недељковићу ставља на терет, само они чули.

Сматра и да “оптужница није поткрепљена апсолутно ниједним материјалним доказом”.

“Оваква казна показује да било која три лица могу да се договоре да упере прст у некога и да измисле неке речи, да му ставе на терет. Нарочито, када се има у виду оваква целокупна ситуација и овакво трусно подручје Косова, где у сваком тренутку може било којем лицу да се стави етикета да је ширио мржњу и да се неко лице осуди без иједног доказа”, навела је Филиповићева.

Изрицању пресуде присуствовали су чланови породице осуђеног Недељковића. Сумњају да је читав случај исполитизован.

“Имамо пријатеље Албанце које је мој муж возио, не зна се колико пута за ових пет шест година, свуда по Београду, по болницама. Помагали смо детету од две године, албанском детету да се лечи у Београду. Сваке недеље смо албанским аутобусом слали лекове за то дете и хвала Богу да се излечило. Не мрзимо Албанце”, изјавила је Слободанка Недељковић, мајка осуђеног Николе.

Недељковић је ухапшен у тренутку када је напуштао спомен-комплекс.

Подели на: