четвртак, 08. јуна 2023. | 21:13
Најновије вести

Петковић: Међународна заједница да натера Приштину да формира ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поново је позвао међународну заједницу да се “узме у памет” и изврши притисак на Приштину да формира Заједницу српских општина. Уколико не испуни све оно што је договором у Бриселу потписано, може да буде касно и можемо отићи у “провалију са несагледивим последицама”, истиче Петковић.

 

Петар Петковић је на прес конференцији у Влади Србије подсетио да су прошла 3.364 дана како ЗСО није формирана.

У обраћању новинарима истакао је да је ЗСО та која треба да представља институционални механизам за заштиту колективних права српског народа на КиМ, с обзиром на то да тих права, истиче, данас нема.

Навео је и да се сваког дана може видети да се једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија људска права српског народа на КиМ сужавају и газе – права на гласање, права слободе кретања…

“Добро упамтите овај мој позив међународној заједници јер се обраћамо пре свега њима, представницима међународне заједнице, односно најмоћнијим државама Запада зато што су они ти који могу да формирају ЗСО, зато што једино њихов притисак може да нас помери корак напред како би неко коначно натерао Приштину да испуни своје обавезе”, рекао је Петковић.

Указао је на то да најновијим једностаним потезима да се укину српске личне карте и изврши пререгистрација српских регистарских таблица, Курти на све начине жели да уведе српски народ на северу КиМ у рат.

Подели на: