Најновије вести

Одаловић: Курти се игра ватром, Европа на одмору, Београду не одговара празан ход

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже да су потези Аљбина Куртија играње пожаром који се може запалити. Европа је на одмору и ћути, али Београду не одговара празан ход, већ су потребне активности по питању севера Косова и Метохије, деескалације и припреме за изборе, како је то договорено.

 

Прошло је неколико дана, али посета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Северној Македонији, мимо званичних протокола, уз симболе “велике Албаније”, и даље је тема о којој се говори у целом региону.

Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица, рекао је у Јутарњем програму да су то ствари које морају бити санкционисане, јер је недопустиво да се на територији суверене државе дешавају такве ствари и да онда нема реакције.

“Начин на који је Аљбин Курти дошао, разлог због којег је био, шта је тамо радио, јесте нешто што је опасно играње једним пожаром који се може запалити на том простору”, упозорио је Одаловић.

Курти, указује Одаловић, покушава да се представи и лидером Албанаца и на југу централне Србије, у општинама Прешево и Бујановац.

“Европа је на одмору и ћути. То што је на одмору нама не одговара, празан ход у којем би требало активности да се дешавају по питању севера Косова и Метохије, деескалације и припреме за изборе, како је то договорено, али то што чујемо не ваља. Јер очигледно је да овакве ствари морају да наиђу на осуду, јер ово је опасна ситуација, ово је играње ватром”, оцењује Одаловић.

Одаловић сматра да Курти рачуна да ће време учинити све, да ће Срби под терором који он врши, институционалним терором, да одустану и да ће полако да напуштају Косово и Метохију.

“Он хоће да уништи и унизи Бриселски споразум, као што за њих не постоји Резолуција 1244. За нас, међународна документа су светиња. Ми се надамо да ће се дозвати памети и Европа, да ће се дозвати памети и да ће почети да поштују оно што су они донели”, поручио је Одаловић.

Подели на: