Најновије вести

Петковић: Претња миру на КиМ екстремисти инспирисани Куртијевом политиком

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да је председник Александар Вучић, као искрен и доследан чувар стабилности региона, природно опсесивна мета за нападе “ратнохушкачког режима Аљбина Куртија”.

 

Петар Петковић оцењује да се Приштина се највише плаши мира, јер се, како истиче, у миру топи толеранција за Куртијеву политику рушења дијалога и настојања да се за проблеме на Косову и Метохији нађе дипломатско и компромисно решење.

“(Председница у Приштини) Вјоса Османи може да покушава да недовољно информисаној западној јавности продаје бајке о Србима као претњи, али у политичким и дипломатским круговима је веома добро препознато ко свакодневно настоји да поново распали балканско буре барута”, истакао је Петковић у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Петковић је навео да је “бесрамна лаж” да председник Србије и Срби на КиМ на било који начин дестабилизију прилике на терену.

Додаје се да чињенице говоре управо супротно – да су једина претња миру екстремисти који, инспирисани “Куртијевом шовинистичком политиком”, готово свакодневно нападају и застрашују српски народ.

Подсећа да се само од почетка године догодило десет напада на Србе на Косову и Метохији, укључујући и нападе из ватреног оружја на децу и голоруке цивиле, “што потпуно разголићује лажи Вјосе Османи о наводном смањењу броја етнички мотивисаних инцидената”.

“Истина је заправо да на делу имамо експлозију насиља какво није виђено годинама уназад, и то сведочи о паничној потреби Приштине да Србију увуче у сукобе са НАТО, како би онда имала изговор за наставак неиспуњавања обавеза преузетих Бриселским споразумом”, наглашава се у саопштењу које потписује Петар Петковић.

“Аљбин Курти и његови адвокати попут Вјосе Османи су спремни чак и да изазову сукобе ширих размера, само да не би морали да испуне обавезе које се тичу формирања Заједнице српских општина, али агресивна и ратоборна природа Куртијеве политике не може се камуфлирати дезинформацијама и неоснованим нападима на Србију и њеног председника”, закључује Петковић.

Подели на: