Најновије вести

Радио Слободна Европа: КОСТТ и Електросевер постигли споразум

Косовски оператер преносног система КОСТТ и снабдевач косовских Срба Електросевер завршили су потписивање техничких стандардних споразума, потврдила је прес служба Европске уније, а преноси Радио Слободна Европа.

 

Према писаном одговору прес службе који је достављен медијима, овај споразум је постигнут у уторак, 18. октобра, уз посредовање ЕУ. Истог дана, тврди прес служба, Електросевер је обезбедио базу података купаца.

Пре тога, тврди исти извор, “ЕУ је обавештена да је Косово званично покренуло период консултација од 15 дана уз помоћ ЕУ у складу са чланом 8 Мапе пута. Према члану 8, у случају непоштовања одредби ових усаглашених закључака, Регулаторна Канцеларија за Енергетику (ЗРРЕ) може одлучити да суспендује или повуче закуп снабдевања дат Електросеверу”.

“Настављамо да позивамо све релевантне актере да се конструктивно ангажују и даље имплементирају своје обавезе из Мапе пута без даљег одлагања. Како се зима брзо приближава, нема времена за губљење”, поручује се из прес службе ЕУ.

Компанија Електросевер је имала 100 дана да испуни услове који би јој омогућили да послује на северу КиМ. Од датума издавања дозволе прошло је 116 дана.

Лиценцирање компаније Електросевер било је предвиђено споразумом Београда и Приштине о енергетици, који је постигнут 2013. године, али је договор за његову имплементацију склопљен 21. јуна 2022. године.

Електросевер је у власништву енергетске компаније Јавно предузеће “Електропривреда Србије”, али је на територији Косова и Метохије регистрован према прописима приштинских институција.

На основу услова Мапе пута, ова компанија је између осталог, морала да потпише технички уговор са предузећем за дистрибуцију електричне енергије на КиМ – КЕДС, као и са оператором система преноса и тржишта електричне енергије – КОСТТ.

Подели на: