Најновије вести

Извештај Комитета за спољну политику ЕП – напредовање Србије ка ЕУ условљено увођењем санкција Русији

Комитет за спољну политику Европског парламента усвојио је извештај о проширењу Уније, чији је аутор хрватски социјалиста и европски посланик Тонино Пицула, а којим се даље напредовање Србије на путу ЕУ условљава увођењем санкција Русији.

 

Политичка група социјалиста и демократа у Европском парламенту предложила је 28. септембра да се у овај извештај укључи њихов амандман према коме Србија може да напредује у преговорима за приступање ЕУ само ако уведе санкције Русији и усклади своју спољну политику са европском.

Амандман на извештај Европског парламента о проширењу наводи да треба “дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ”.

Затим прецизира да треба позвати Србију да се усклади с рестриктивним мерама и политиком ЕУ према Русији генерално и да покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете Уније.

Амандманом се предвиђа и да ЕУ треба да “преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви рашоди ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ”.

Извештај ће добити форму Резолуције Европског парламента, на гласању у новембру у Стразбуру.

Резолуције ЕП нису правно обавезујуће за земље чланице, нити остале европске институције.

Подели на: