Најновије вести

Арлов поднео жалбу косовској полицији на одлуку забране уласка на КиМ

Председник бањалучког одбора за помоћ Косову и Метохији, невладине хуманитарне организације са седиштем у Бања Луци, Милорад Арлов поднео је данас жалбу Комисији за жалбе Министарству унутрашњих послова Косова, преко адвоката Небојше Влајића, за забрану уласка на Косово и Метохију од 11. јула 2022. године.

 

Адвокат Небојша Влаћић децидно, коректно поштујући правне и законске норме навео је прецизно, позивајући се на постојеће законе Приштине, да забрана нема правно упориште која је изречена на овакав начин, без образложења као ни претходне забране од 26. јуна 2020. године дате на административном прелазу Јариње са једва једном реченицом без наведених правих и истинитих разлога, наводи се у саопштењу Одбора за помоћ Косову и Метохији.

“Тражи да се забрана укине јер нема правно упориште по ниједној основи, јер се ради о човеку који се бави хуманитарним радом, помаже свој народ као многи други. Само градњом Дневног центра за децу и младе с потешкоћама у развоју помаже сву децу којима је помоћ потребна. Адвокат Влајић не види разлог забране и нарушавање слободе кретања човеку који је већ 15 година посветио помоћи свом народу на Косову и Метохији”.

Адвокат Влајић, каже се даље у саопштењу, наводи да је ово поигравање са познатом хуманитарном личности поготово што је након две године без потешкоћа 27. јуна легално пуштен на Косово и Метохији, а потом само 14 дана касније опет забрањен улаз без правног образложења, у само једној реченици којом је Арлову изречена забрана стоји: “је лице којем се даје дознања с циљем одбијања боравка уласка на националну регистрацију”. Што нема наведен рок у забрани је поигравање са личности која нема мрље у свом хуманитарном раду, а поготово што се против истог не води на Косову и било где кривични или било који други поступак.

Тражи се од Комисије за жалбе да поништи решење Милораду Арлову о забрани уласка на територију Косова у законски предвиђеном року за одговор на жалбу.

“Арлов има уредна документа и личну карту Србије, бави се хуманитарним радом, не бави се политиком и нема нити један прекршај на “Косову” по ком основу би му био забрањен улазак. Сматрам и тврдим да је урађена велика грешка томе хуманом човеку који је и 11. и 12. јула требао бити, као почасни грађанин Митровичког округа и општине Звечан, по позиву присутан на обележавању Дана општине Звечан за Петровдан 12. јула. Да посети манастире Бањака и Пећку патријаршију и обиђе Дневни центар који је он изградио и планира његово опремање. Има ли ту разлога забране за човека који побољшава живот овој категорији деце и младих и помаже многу школску децу на Косову и Метохији, пита се Влајић“, кажу из Одбора.

Како Влајић наводи у жалби, Арлов ни овога пута, као ни раније, није упутио ни једну ружну реч припадницима КПС поштујући њихово образложење да они не одлучују него Приштина.

Одбор за помоћ Косову и Метохији тражиће од адвоката Влајића да ову жалбу упути свим домаћим и међународним релевантним факлторима који послују и брину о поштовању права и безбедности и раде на Косову и Метохији.

“Слобода кретања свима је загарантована поготово људима који помажу друге и баве се хуманитарним радом без обзира на нацију и веру”, наводи се у саопштењу Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Подели на: