Најновије вести

Техничка школа “Никола Тесла” у Лепосавићу прославила 60 година постојања

Средња техничка школа “Никола Тесла” у Лепосавићу прославила је данас 60 година постојања, а за ову прилику приређен је пригодан културно-уметнички програм у центру за културу “Сава Дечанац” у том месту.

 

Школа је са радом почела давне 1962. године као истурено одељење школе Борис Кидрич из Косовске Митровице са два одељења, десет подручја рада и 30 образовних профила, а до данас је кроз школу прошло 30.000 ученика.

“Јако сам поносан на чињеницу да данас прослављамо 60 година постојања и слободно могу рећи да је ова школа била и остала расадник талената. За ово време постојања, из школе је изашло и много мајстора, техничара, доктора, инжењера, доктора наука. Можемо да се похвалимо великим бројем награда из математике, физике, биологије. Од стране министарства смо у овој години добили новчану награду од 500.000 динара као једна од бољих школа у Србији”, каже за Косово онлајн директор школе Слађан Радовић.

Како је додао, за протеклих шездесет година умногоме се променио систем рада у образовању. Сада се, по речима Радовића, више пажње придаје технолошким смеровима, иновацијама, рачунарима.

“Када је школа почињала са радом, много је више било места где су ђаци могли да се практично обучавају, радиле су фабрике које су ђацима пружале знање на машинама а ђацима са образовањем трећег степена су пружали запослење. Сада је све другачије. Велики проблем наша школа има управо због недостатка те практичне наставе односно услова за дуално образовање које школе у централној Србији имају”, каже Радовић.

Један од најстаријих професора радо се сећа својих почетака у овој школи, истичући да се с годинама све променило, од наставе до критеријума у оцењивању.

“Ова школа је кроз свој образовни процес пропустила јако велики број ученика од којих је већина постала успешна у својим областима и радо се сећају школе и својих школских дана и када се данас сретнемо. Што се неке паралеле тиче, променило се доста, пре свега услови рада, сада је све дигитализовано, постоји електронски дневник, употреба ИТ технологија. Међутим деца су деца, са њима увек мора да се одржава контакт, да се мотивишу, да су укључе у рад, јер су данас много нестрпљивији, баратају великим бројем информација. Критеријум је некада био строжи, велики број ђака је понављао разред, тога данас нема или има али јако ретко. Зашто смо данас попустљивији према ђацима и зашто мање тражимо то не знам, ваљда због целокупне ситуације у којој живимо”, каже професор електроинжењерства Вукашин Јездимировић.

По речима Јездимировића, највећи проблем, не само на Косову, већ уопште, је из године у годину мањи број деце.

“Нама из основне школе сваке године изађе 150 или мање ученика који треба да покрију и нашу и пољопривредну школу у Лешку али и школе у Митровици и евентуално градове у централној Србији. Када упоредимо да је некада ову школу уписивало 900 ученика, а данас за трећину мање, то заиста мало”, каже Јездимировић и додаје да је најпоноснији када га ученици сретну и поздраве, а притом зна да су сви они успешни и остварени људи.

На данашњем обележавању, најбољим ђацима, установама и институцијама подељене су плакете у знак захвалности и подршке дугогодишњем раду ове школе.

 

Подели на: