Најновије вести

Вучић: Радићемо убразно на европском путу Србије

Председник Србије Александар Вучић истиче да верује да ће будућа Влада бити Влада која ће да брине о интересима Србије и додаје да ће то бити српска Влада која ће да ради много на бржем прикључивању Србије Европској унији, али да свакако неће бити антируска.

 

Одговарајући на питање новинара докле се стигло са консултацијама и да ли ће будућа Влада Србије бити проевропска или проруска, Вучић је поновио да ће о консултацијама да говори када се оне заврше, али да је већ сада потпуно јасно, и после прва два дана консултација, да постоји недвосмислена већина у Народној скупштини Србије.

Изјава Александра Вучића
“Верујем да ће будућа Влада да буде српска Влада која ће да брине о интересима Србије, а наравно да ће она да буде, слагали се ми овако или онако са неким, Влада која ће да ради много на бржем прикључивању Србије Европској унији”, рекао је Вучић на аеродрому “Никола Тесла” где је дочекао први авион на обновљеној линији Пекинг–Београд.

Када говорите истину, додао је, када имате једну политику онда увек говорите исто.

“Да, радићемо убразно на европском путу Србије и верујем да многе резултате до децембра можемо да постигнемо, али такође та Влада свакако неће бити антируска и чуваће наша традиционална пријатељства”, поручио је председник.

Додао је да као што је пред Европљанима увек спреман да каже какви су нам пријатељи Кинези, тако и пред нашим кинеским пријатељима увек говори о европском путу Србије.

Нагласио је да Влада мора да носи терет самосталности и независности о доношењу одлука.

“То је нешто што верујем да мора да буде тековина сваке будуће Владе и то је гарант да ћемо водити своју политику на стратешки пут и европски пут, али политику у којој ћемо одлуке да доносимо сами без притисака споља или притисци ће да постоје, али наше је да доносимо одлуке увек у најбољем интересу нашег народа”, рекао је Вучић.

Указао је Влада пре свега мора да буде састављена од вредних људи којима ће тимски интерес и интерес Србије бити испред интереса личне промоције и личног материјалног богаћења.

“Сви закони биће у складу са европским правилима”
Када је реч о евентуално новом Нацрту закона о полицији, Вучић је рекао да о томе нема никакве информације, али да у Србији свакако неће бити донети закони који нису усклађени са европским правилима и највишим европским стандардима.

На питање новинара да ли ће, ако буде новог Нацрта закона о полицији, односно ако га Скупштина усвоји, потписати акт који би дозвољавао надзор биометријским камерама, Вучић је рекао да не зна о чему се ради, односно да свакако неће бити ничега до формирања нове Владе и парламента.

“Када дође до тога, постоје посланици, па када они то усвоје или не усвоје, онда ћу да читам… Велика је процедура, не могу да се изјашњавам о нечему што нисам видео”, рекао је Вучић.

Поручио је да свакако неће бити донети закони који нису у складу са европским правилима и највишим стандардима.

“Ако у Европи нешто имате, имаћемо и ми, ако немате, нећемо ни ми, ни што се тиче кршења људских права, нити борбе за сигурност и безбедност наших грађана”, нагласио је председник.

Претходни Нацрт закона о полицији, прошле године је повучен из процедуре, управо на молбу председника, а замерке јавности су се махом односиле на повећан видео-надзор.

Вучић: Украјинском народу све најбоље, а Хрвати…
Украјини и њеном народу желим све најбоље, а Хрвати нека раде свој посао, изјавио је председник Вучић поводом објаве посланика украјинске Раде Олексија Гончаренка на друштвеним мрежама у којој је Гончаренко између осталог поручо да ће “процес преваспитања” бити тежак и непријатан за Србе и да у томе рачуна на подршку “браће Хрвата”.

“Украјина се брани и тој земљи и њеном народу желим све најбоље, а што се тиче освете Хрвата, само нека они раде свој посао”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о објави украјинског посланика на друштвеним мрежама.

Гончаренко објавио је на Телеграму и Твитеру да је читао наводну изјаву председника Србије о, како тврди, “рату запада против Русије и о томе да Украјина треба да се преда”.

Украјински посланик навео је да ће Украјина на крају победити и додао да, “сигурно неће заборавити Србију заједно са њеним председником”, те да ће онда “бити занимљиво” гледати Србију са шест милиона грађана и њену жељу да уђе у ЕУ.

“Мислим да ћемо наша браћа и сестре Хрвати и ми гледати и подсетити остатак света на то”, написао је Гончаренко на Твитеру.

Према његовим речима, “процес преваспитања” је тежак и биће непријатан за Србе.

Подели на: