Најновије вести

Премијера представе Народног позоришта Приштина “Она која распушта војску” за Сару Прљинчевић

У Дому културе у Грачаници, у среду 30. новембра од 20:00 биће одиграна премијера нове представе Народног позоришта Приштина “Она која распушта војску” у драматизацији и режији Бобана Скерлића, а по мотивима текста Аристофанове комедије “Лисистрата”. Приход од продатих улазница намењен је лечењу Саре Прљинчевић која болује од акутне лимфобласне леукемије.

 

“У намери да се изборе за мир, жене Хеладе се уједине у одлуци да ратницима са обе зараћене стране ускрате – секс. То овај Аристофанов комад чини политичким комадом у пуном смислу тог појма. Оно што је трагедија те комедије писане пре више од 2.400 година јесте да је, на жалост, итекако актуелна и данас. Свет у којем су нормализована војна освајања, ратне трауме, претња атомском катаклизмом, живот у апартхејду и сила као модел за решавање конфликата заслужује побуну, макар она била и лисистратска утопија. Да би Аристофанова сатирична жаока данас убола где треба, комад ваља читати прогресивно, из феминистичке, апсолутно пацифистичке и активно пацифистичке перспективе. То би заиста могао бити пут се преиспита Аристофанова теза да је једини начин да се спречи млаћење патријархалним фалусима управо закључавање женскости. Али и да се измере домети те побуне”, рекао је о представи редитељ Бобан Скерлић.

Сценограф је Горан Стојчетовић, костимографкиња Татјана Радишић, композиторка Ања Ђорђевић, асистент композитора и дизајнер звука је Владислав Рец, за сценски покрет је задужена Марта Бјелица, драматуршкиња је Кристина Ђуковић.

У представи играју: Тамара Томановић, Ивана Ковачевић, Александра Цуцић, Аника Грујић/Антонела Васић, Милица Буразер, Милена Божић, Сара Пејчић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Небојша Ђорђевић и Никола Ђорђевић.

Цена карте је 250 динара.

Сав приход од продатих улазница биће прослеђен за лечење Саре Прљинчевић (15) која болује од акутне лимфобласне леукемије.

Сари су новчана средства неопходна за трансплатацију коштане сржи, путне трошкове као и трошкове смештаја у току лечења.

Помоћ се, такође, може упутити уплатом на динарски рачун: 160-6000001511268-25

Уплатом на девизни рачун: 160-6000001511456-43

 

 

Подели на: