Најновије вести

Липљан, постављена нова застава СПЦ на звонари

Тробојка Српске православне цркве са оцилима, као и патријаршијска застава са грбом, која се поставља само у празнични данима, поново су од данас поподне постављене на звонару цркве у Липљану одакле су заставу непознати починиоци пре четири дана стргли и однели.

 

Дан након што је у центру Грачанице запаљена српска тробојка постављена на јарболу крај споменика Милошу Обилићу, у Липљану су непознати починиоци однели заставу која је била на звонари и порти цркве Светог Флора и Лавра.

Описујући инцидент, парох липљански Драгиша Јеринић каже да је инциденту претходило извештавање локалног медија.

“Доскочили су до наше црквене заставе која је била окачена на звонари. Застава на том месту стајала три године, будући да нису могли да је стргну одсекли су заставу до држача и однели је”, прича локални парох.

Навео да је телевизија на албанском језику ТВ 7, чија је екипа пре тога дошла и снимила заставу, извествила своје гледаоце да се усред Липљана вијори застава Србије.

“Одговорили смо да је у Липљану постављена застава СПЦ што има потпуно другу димензију. Застава наше цркве може да стоји и у Липљану, Београду, Њујорку, Минхену, односно свуда где је СПЦ”, каже Драгиша Јеринић.

Истог дана локални Албанац је претио групи Срба из овог града, као и Николи Цвејићу.

Србин је, помисливши да је у питању психички болесна или пијана особа, случај претње занемарио и није пријављивао полицији. Међутим, претња се поновила и наредног дана на улици.

“Ишао сам са дететом он је застао испред нас и довикнуо. Шта је, још се ниси иселио за Србију? Опсовао ме је и рекао је да ће да ме закоље. После тих речи дете се јако узнемирило, као и ја, па смо се одлучили да читав случај пријавимо полицији”, испричао је Цвејић, расељено лице из Приштине.

“Сваки напад узрокује серију других”
Председник привременог органа општине Липљан Милан Јоксимовић каже да сваки напад на Србе северно од Ибра узрокује серију напада и на њихове сународнике који живе у енклавама.

“Грачаница, Гораждевац, Липљан, Угљаре, Штрпце су места у којима су се у последње две недеље догађали напади”, наводи Јоксимовић.

Додаје да се порукама које “свакодневно распирују мржњу према Србима, Српској листи и читавом српском корпусу, званична Приштина жели да их сваким даном буде све мање”,

Случајеви одношења црквене застава и претње липљанским Србима пријављени су полицији. На раскрсници, улица испред градске цркве, већ неколико дана дежура патрола косовске полиције.

Срби који живе јужно од Ибра јединствено су стали уз сународнике на северу Космета подржавши их у њиховим захтевима Приштини, КФОР-у и међународној јавности.

То су и показали јучерашњим мирним протестима у Грачаници, Штрпцу и Горењем Кусцу код Гњилана, граду у коме је пре рата живело више од пет хиљада Срба – данас их је једва три стотине.

Подели на: