Најновије вести

Грубјешић: Нису проблем само регистарске таблице, веће присуство САД улива наду

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић рекла је за РТС да после данашњих састанака у Београду са Лајчаком и Ескобаром очекује неко разјашњење – да ли је тачно да је званични предлог да се одложи примена једностраних акција Приштине за три месеца. Тај предлог краткорочно би довео до смањења тензија, али не би решио проблем, напомиње Грубјешићева.

 

Иако с једне стране теку рокови за формирање нове Владе Србије, приоритет је ипак чињеница да је времена све мање и до 1. септембра. Још недељу дана дели нас до ступања на снагу одлуке Приштине да уведе режим таблица.

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић рекла је, гостујући у Дненвику РТС-а, да има више питања него одговора, нарочито после посете Приштини Ескобара и Лајчака – каква је то посета била, да ли стижу у Београд са бољим вестима него што је то било у Бриселу.

Кључно питање је, како напомиње, може ли Србија да изађе из немогуће позиције у коју је стављена јер уступке не може да прави, стало нам је свима до очувања мира и стабилности, до успостављања нормалног живота Срба на северу КиМ.

“Очекујем после данашњих састанака ипак неко разјашњење, да ли је тачно да је званични предлог да се одложи примена једностраних акција Приштине за три месеца, јер тако се нешто чуло и после састанка у Бриселу. Информација је била тада да је Курти то одбио, да ли је сада пристао. Нисмо јуче могли да чујемо њихово обраћање на конференцији за медије, добили смо разна саопштења што косовских медија и косовских власти из којих закључујемо да су бесни на Ескобара и Лајчака јер су се по њима ставили на страну Србије”, каже Грубјешићева.

Шта је уопште компромис
Грубјешићева каже да би тај предлог краткорочно довео до смањења тензија, али да не би решио проблем.

Није проблем само у регистарским таблицама и личним документима, у бесмисленим захтевима да Срби који живе на северу Косова морају да имају неку врсту дозволе да би ту живели, то је бесмислено, додаје она.

Није то кључни проблем, слон у соби је питање статуса Косова, то је оно што Курти намеће у свакој изјави и признање независности од стране Београда, рекла је Грубјешићева.

“Курти не жели да се политиком малих корака и споразума решавају конкретни проблеми грађана, и Срба и Албанаца, а то је приступ који су до сада имале и ЕУ и САД и Србија у крајњој линији јер сви споразуми који су постигнути, а од којих већина није ни примењена на КиМ, имали су за циљ да се свакодневни проблеми решавају”, каже она.

Да ли је дијалог ушао у нову фазу
Грубјешићева каже да је дијалог упао у ћорсокак када је на чело владе у Приштини дошао Курти.

“Независност је постављена као једини циљ, ништа их не интересује, када је дошао на власт Курти је направио листу приоритета – дијалог са Београдом је био на последњем месту, заинтересованости Приштине за компромисом нема”, додаје Грубјешићева.

Оно што улива наду је веће присуство САД, већи ангажман, јер реално једино САД могу да изврше утицај на власти у Приштини, каже Грубјешићева.

Према њеним речима, Кфор мора да гарантује безбедност на КиМ.

“Верујем да су сада озбиљније приступили, да су се распоредили где треба и да се неће поновити март 2004. и ужасне сцене паљења кућа, манастира, погрома и истеривања Срба”, каже Грубјешићева.

Кфор је по Резолуцији 1244 одговоран за безбедност на територији читавог КиМ.

О новој Влади Србије
Говорећи о новој Влади Србије, Грубјешићева каже да су рокови почели да теку од момента конституисања Скупштине, времена има, све припремне радње се обављају, не види разлог да сваки дан говоримо – када ће бити формирана.

“Очекујем да када се склопе сви договори и све коцкице да тада буде у законском року формирана. Иста или слична политика с модалитетима које ће донети нови људи, курс остаје исти, убрзање процеса европских интеграција, очување територијалног интегритета и кључно је да се јесен и зима дочекају енергетски стабилни”, рекла је она.

Сматра да је расправа у Скупштини на посебној седници важна и требало би да се одржи што пре.

“У претходним сазивима када год се расправљало о КиМ није до краја био успостављен консензус, надам се да ће можда овај сазив парламента направити корак даље и постићи консензус, где не би требало да буде партијских разлика око стратешких питања”, закључила је Грубјешићева.

Подели на: