Најновије вести

Милатовић: Потребни нови избори на северу КиМ и оснивање ЗСО

Председник Црне Горе Јаков Милатовић оценио је да би за побољшање ситуације на КиМ требало да се одрже нови избори у општинама на северу и да буде основана Заједница српских општина.

 

Јаков Милатовић је за бечки Стандард, говорећи о ситуацији на КиМ, рекао да је напад на војнике Кфора био апсолутно неприхватљив, преноси портал РТЦГ.

“Ови војници су урадили прилично добар посао у заштити дела баштине Српске цркве на Косову, што је важна спона са народом Црне Горе, јер су већина људи у Црној Гори верници Српске цркве. Да би се ситуација поправила, требало би да се одрже нови избори у северним општинама Косова. А Косово треба да изгради Заједницу за северне општине”, истакао је Милатовић.

Коментаришући иницијативу “Отворени Балкан”, Милатовић је навео да је наш део Европе једини био без граница пре 50 година, а да сада има границе.

“Све наше економије су међусобно повезане и корист за наше људе би била да се трошкови на границама минимизирају”, поручио је Милатовић.

Према његовој оцени, “Отворени Балкан” је процес који је резултат веома спорог напретка у Берлинском процесу, започетом пре десет година.

“Берлински процес кључан за интеграцију, Отворени Балкан порука за ЕУ”
Милатовић сматра и да је Берлински процес кључни елемент за регионалну интеграцију, али да је проблем са Берлинским процесом што сви увек морају да се сложе, а да понекад постоји проблем, посебно између Београда и Приштине.

“‘Отворени Балкан’ је стога и порука за ЕУ. Ако постоји нешто што служи као подстицај да се ствари убрзају у оквиру Берлинског процеса, то је добра ствар”, рекао је Милатовић.

Додао је да Црна Гора остаје фокусирана на агенду ЕУ док релаксира и нормализује односе са суседима.

“За Црну Гору је то посебно важно са Србијом – као између Аустрије и Немачке. Делимо исти језик, делимо исту културу и некада смо били држава”, истакао је Милатовић.

Навео је и да је придруживање “Отвореном Балкану” мера за олакшање односа са Србијом, те да 60 одсто Црногораца жели да се Црна Гора укључи у иницијативу.

О томе каква би била конкретна корист за грађане, Милатовић је рекао да би то била “перцепција релаксације односа са Србијом”.

Подели на: