Најновије вести

Дрецун за РТС: Приштина се политички поиграва и са Бриселом и са српским народом

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да нема спремности Приштине за договор, политички се поиграва и са Бриселом и са српским народим нудећи 20 варијанти. Запад располаже довољним капацитетима да усмерава понашање Приштине у одређеном правцу, напомиње Дрецун. Ситуација на КиМ је опасна из два разлога, указао је Дрецун.

 

Истиче време за договор о таблицама. Да ли ће се одложити примена одлуке о таблицама, али и поштовање Бриселског споразума.

И Европска унија и Сједињене Државе траже од премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Брисел је позвао на састанак председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија, али званичне потврде да ли ће и када до њега доћи још нема.

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да су за компромис потребне две стране и да за Београд постоји спремност за договор.

“Очекујем да ће се председник Вучић одазвати позиву Брисела. Проблем је у Приштини. Нема спремности Приштине за договор, инсистирају да се реализује једнострана одлука, политички се поигравају и са Бриселом и са српским народим нудећи 20 варијанти, како Бисљими каже”, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, када су српски политички представници изашли из привремених институција самоуправе, Запад је то веома озбиљно шватио, то је тежак ударац за Приштину јер нико сада не може да говори о мултиетичности институција на КиМ.

Како каже председник Одобра за КиМ, Запад је кренуо у озбиљну активност.

Када је Борељ позвао главног приштинског преговарача да дође у Брисел, након тих разговора Бисљими је рекао да они нуде 20 варијанти за договор, додаје Дрецун.

Указује да постоје само две варијанте, једна је да остану на снази КМ таблице и да се врате КС статусно неутралне таблице, нема 20 варијанти.

Према његовим речима, таблице КС могу да буду решење, КС таблице издаје Унмик, али РКС таблице нису статусно неутралне, оне су симбол лаже државе Косово, то је неприхватљиво за Београд и за српски народ на северу КиМ.

Поруке из Вашингтона, Брисела и Берлина
Дрецун истиче да Запад располаже довољним капацитетима да усмерава понашање Приштине у одређеном правцу, а Курти неће да се понаша онако како Запад од њега тражи све док не буде суочен са некаквим санкцијама.

Из водећих западних земаља и даље стижу поруке да Приштина има права да примени једнострану одлуку. То охрабрује Куртија да настави са једностраним понашањем. Имате захтеве да се одложи само примена одлуке, али решење је да се потпуно повуче једнострана одлука., рекоа је Дрецун.

Српски представници су јасно ставили до знања – повратак у привремене инситуције само ако се формира ЗСО и ако се повуче и стави “ад ката” одлука о таблицама, а не да се нешто пролонгира.

“Поред таблица, већ имамо у најави нову кризу. Приштина је расписала изборе за четири општшине на северу КиМ. Уместо да се суочи са проблемима, Приштина поништава изборну вољу српског народа, који је у огромној већини дао подршку Српској листи, и сада покушва на изборима да преузме четири општине на северу, што генерише услове за нову и још тежу кризу од таблица”, рекао је Дрецун.

Дрецун каже да постоји претња од ескалације и да је ситуација опасна из два разлога, безбедносног и политичког. “Срби су напустили привремене инсттитуције, показали да нема мултиетичности на КиМ – то је ударац Приштини и Западу, без мултиетнчости не могу да говоре о напретку КиМ и да их угурају у међународне организације”, подвлачи Дрецун.

Додаје да је безбедносни аспект опаснији. “Донедавно су специјалне јединице само повремено улазиле на север КиМ, а сада су са изградњом неколико база уз административну линију направили услове за стално стационирање, формирали су тзв. граничну полицију, у оквиру ње су формирали специјалну интервенту јединицу и на мала врата их увели у стално стационирање. Довукли су појачање у камп Белведере у јужном делу Миторвице, рапсолажу возилима за брзе покрете, треба да им стигну “бајрактарти” из Турске и створили су услове за боравак припадника тзв. КБС”, навео је Дрецун.

Они су ставили у обруч од стране припадника параполицијских специјалних јединица север КиМ, што указује да се припремају се за насилну примену одлуке а имају опрему за разбијање протеста. Ако крену са наилном применом одлуке, онда смо у ситуацији која је најтежа што се тиче безбедносних изазова од 2013. године, напоменуо је Дрецун.

Говорећи о могућим разговорима у Бриселу, Дрецун каже да ће бити тешки уколико до њих дође.

Председник Одобра за КиМ поставља питање да ли Приштина у договорима са Лајчаком показује спремност.

“Џабе је да се састајемо, да само разговарамо. Ако је припрема добра, ако постоји основа за договор, онда ће се и постићи. Питање је шта ће Приштина тражити заузврат, изгледа да је тенденција неких водећих западних држава да Приштина одложи одлуку а да се заузврат Срби врате у привремене институције, та трговина неће проћи. Вучић је избегао многе замке, које су биле у ранијим преговорима”, закључио је Дрецун.

 

Подели на: