среда, 30. новембра 2022. | 17:43
Најновије вести

Лајчак у Приштини разговарао с Куртијем о таблицама и енергетици

Европски посредник у дијалогу Мирослав Лајчак изјавио је да је с Аљбином Куртијем у Приштини разговарао о питању регистарских ознака и имплементацији енергетског споразума, јер, како је рекао, постоји ризик да “Електросерверу” буде одузета лиценца.

 

“Разговарали смо јер, као што знате, рок за промену регистарских таблица истиче 31. октобра и веома је важно за нас и Европску унију да знамо какви су планови и да спречимо могућу ескалацију ситуације”, рекао је Мирослав Лајчак новинарима који су га чекали код зграде владе.

Додао је да су у току консултације у вези с енергетским споразумом.

“Постоји ризик да ће `Електросерверу` бити узета лиценца, што не желимо да се деси. Разговарали смо о овим питањима и било ми је важно да их пренесем премијеру Куртију”, рекао је Лајчак.

Најавио је да ће у понедељак бити у Београду и наставити разговоре по том питању.

Рекао је да је време за прави политички замах за нормализацију односа, јер до 2024. године нема изборног процеса ни у ЕУ ни у САД.

“Сваки дан је важан, рекао сам да имамо јединствен календар. Ми смо у савезу са САД и Великом Британијом. Желимо да видимо дијалог који производи нормализацију. Избори у САД су 2024. године, а потом и у ЕУ. Не кажем да је следећа година одлучујућа, али имамо добру прилику пред изборе”, рекао је Лајчак за медије.

Европски посредник се, осим са Куртијем, састао и са главним преговарачем Приштине Беснилом Бисљомијем.

Подели на: