Најновије вести

Селаковић: Венецуела за очување КиМ у оквиру Србије

Министар спољних послова Никола Селаковић је састанцима са највишим званичницима Венецуеле завршио вишедневну посету државама Латинске Америке и изјавио да су сви саговорници са којима се састао у Каракасу чврсто опредељени за развој свеукупних односа са Србијом.

 

Никола Селаковић је нагласио да Венецуела подржава политику очувања Косова и Метохије у оквиру Републике Србије, поштовање принципа начела територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашње послове држава.

“Венецуела је неко ко нас активно подржава у свакој међународној организацији и својим гласом даје максималан допринос да Приштина не уђе у различите међународне организације”, рекао је Селаковић и навео да Венецуела то не ради ни из какве рачунице, него зато што су пријатељи и зато што чврсто верују у поштовање основних принципа међународног права и међународног правног поретка.

Оценио је да су сви саговорници са којима се састао у Каракасу чврсто опредељени за развој свеукупних односа са Србијом.

“Након великог броја састанака у Каракасу могу да констатујем да је ова последња посета у низу током латиноамеричке турнеје протекла више него одлично”, рекао је министар.

Селаковић се у Каракасу састао са председником Венецуеле Николасом Мадуром, министром спољних послова Карлосом Фариом, потпредседником Венецуеле задуженим за економска питања који је истовремено министар за нафту, министрима туризма, трговине, пољопривреде и спорта и омладине, као и са некадашњим министром спољних послова, а данас директором Центра за привлачење инвестиција Феликсом Пласенсиом.

Сумирајући посету Венецуели, министар Селаковић је навео да су сви састанци протекли у одличном, пријатељском духу и изразио уверење да у годинама које су пред нама можемо да продубљујемо сарадњу на обострану корист.

Министар Селаковић је изразио уверење да се пред Србијом и Венецуелом, које ове године прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа, налазе бољи и много активнији дани.

“Наши одлични политички односи нису били на истом нивоу праћени и нашим економским односима. Између наше две земље готово да не постоји економска размена”, рекао је шеф српске дипломатије и навео да је Венецуела једна од земаља на свету са највећим резервама нафте, а да је по последњим подацима, пета на свету држава по резервама природног гаса.

Током посете Каракасу, двојица министара спољних послова потписали су Декларацију механизма политичких консултација Србија и Венецуела, Споразум о сарадњи у области туризма између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле, Меморандум о разумевању у области омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства народне снаге за омладину и спорт Боливарске Републике Венецуеле, као и Споразум о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Венецуеле.

Подели на: