Најновије вести

Ердоган у Србији, у фокусу политичке, регионалне и економске теме

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији. Након свечаног дочека испред Палате Србија, следи састанак са председником Александром Вучићем, а онда пленарни састанак две делегације. Планирано потписивање неколико споразума. Очекује се да ће бити потписан и споразум на основу којег ће држављани Србије у Турску моћи да уђу само уз личну карту.

 

На аеродрому “Никола Тесла” председник Србије Александар Вучић дочекао је синоћ турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана који се налази у тродневној регионалној турнеји.

Свечани дочек испред Палате “Србија”, уз највише државне почасти почиње у 11 часова. Након тога, уследиће састанак двојице председника, потом пленарни састанак делегација Србије и Турске.

Од посете се очекује додатно унапређење односа и сарадње који су тренутно на највишем нивоу у новијој историји.

Према планираном распореду, поред састанака на којима ће теме бити из регионалних, политичких и економских сфера, биће потписано неколико споразума између наше земље и Турске.

Очекује се да ће бити потписан и споразум којим ће бити омогућено путовање наших држављана само са личним картама у Турску, чиме би Србија била једна од пет држава, односно шест јурисдикција, са којима та земља има такав режим кретања.

Обраћање двојице председника заказано је за око 13 сати, након чега ће уследити Српско-турски бизнис форум.

О добрим, пре свега економским односима говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017., потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта “Отворени Балкан” што је више пута наглашено, а потврдио је и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу на недавно одржаном Самиту Лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан у Београду. Тада је један од лидера најавио да ће упутити и званичан позив Турској да се придружи овој иницијативи.

Значајна је и подршка Турске у вези са наставком дијалога Београда и Приштине који треба да води компромису и обострано прихватљивом решењу.

Иначе, турски председник јуче је био у посети БиХ, а из Београда одлази у Хрватску.

Подели на: