недеља, 28. маја 2023. | 16:28
Најновије вести

Вучић са патријархом Порфиријем и Додиком о ситуацији на КиМ и другим важним питањима

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом Порфиријем, члановима Светог синода СПЦ и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, које је обавестио о току разговора под окриљем ЕУ на тему Косова и Метохије.

 

Александар Вучић је информисао госте о току разговора који се под окриљем Европске уније води о Косову и Метохији, о ситуацији у српским срединама у јужној српској покрајини, али и економско-социјалној ситуацији у Србији и њеној међународној позицији.

“Информисао сам Његову светост патријарха српског господина Порфирија, чланове Светог синода и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика о току разговора који се под окриљем Европске уније воде о Косову и Метохији, ситуацији у српским срединама у јужној српској покрајини, али и економско-социјалној ситуацији у Србији и њеној међународној позицији”, написао је Вучић на Инстаграм налогу будућностсрбијеав, уз фотографије сусрета.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упознао је саговорнике са ситуацијом у БиХ, са посебним освртом на Републику Српску, као и свим тешкоћама са којима се српски народ суочава западно од Дрине.

Патријарх српски Порфирије и чланови Синода Српске православне цркве указали су на неопходност постојања националног јединства и очувања виталних интереса српског народа у целини.

У складу са тим, изразили су забринутост за позицију веронауке у српском просветном систему и затражили подршку од председника Србије како би позиција државе била промењена.

Истовремено, представници СПЦ тражили су од председника Вучића да буде посвећен заштити традиционалних норми српског друштва, посебно очувању и неговању највиших породичних вредности, као темеља на којем почива целокупна заједница.

Чланови Светог синода СПЦ затражили су од председника Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да истрају у вођењу самосталне и независне спољне политике.

Подели на: