Најновије вести

Свечана академија поводом Дана општине Звечан, уручене повеље, плакете и захвалнице

Свечаном академијом и уручивањем повеља, плакета и захвалница, данас је у Дому културе Трепча у Звечану, обележен Петровдан – дан ове локалне самоуправе, која је устројена управо 12. јула, пре 31 годину.

 

Свечаном академијом и уручивањем повеља, плакета и захвалница, данас је у Дому културе Трепча у Звечану, обележен Петровдан – дан ове локалне самоуправе, која је устројена управо 12. јула, пре 31 годину.

У име домаћина, окупљене је најпре поздравио председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић, рекавши да и ову годишњицу, као и ону прву по оснивању, ова општина слави „у времену, без времена“, јер како је истакао „ми смо вечни и безвремени, чак и онда када би хтели да нас ограниче, да нам одузму снове и завичај“.

„У нераскидивој спрези са нашом државом Србијом, у којој видимо подршку и спас, ми смо ипак све снажнији и јачи, у настојању да останемо на својим огњиштима, и учинимо живот достојнијим и бољим“ рекао је Тодосијевић и подсетио на најзначајније пројекте који су средствима Владе Србије, реализовани на подручју ове општине. Стамбено збрињавање младих брачних парова и социјално угроженог становништва, изградња повратничког насеља Сунчана долина и Рајска бања поменути су као најзначајнији.

„ Не идемо нигде и остајемо на бранику своје домовине, јер само то имамо – своју Србију, родна места, животе и љубав према завичају. Тога се не можемо и нећемо одрећи“ нагласио је Тодосијевић.

Градоначелник Општине Звечан Драгиша Миловић је подсеито на преко три деценије дугу историју звечанске општине и истакао да је и година пред нама, пуна изазова са којима се ваља суочити.

„Али се искрено надам, да ћемо као и до сада, бити сложни, јединствени, да јачамо везе са нашом матичном државом Србијом… Поштоваћемо Резолуцију 1244 Савета безбедности УН-а, отвараћемо нова радна места за младе да могу да виде перспективу овде, остаћемо на својим огњиштима, јер као што смо хиљаду пута рекли – ми смо овде своји на своме“ рекао је Миловић.

Испред Канцеларије за Косово и Метохију, академији је присуствовао Борислав Тајић, заменик директора Петра Петковића.

Тајић је честитао руководству и становницима општине Звечан њихов дан, подсетивши да је ово место људи слободарског духа – од првог помињања Звечана у историји, 1148. до данас.

„Ово је и дан који обавезује оним што је учињено у претходном периоду и планирано у времену пред нама. Тиме се постављају темељи будућег, темељи бољег стандарда становништва, кроз решавање деценијских проблема грађана, њихових потреба, којима треба одговорити и обезбедити им услове за јачање, како ове, тако и свих српских средина на Косову и Метохији“ рекао је Тајић.

Он је нагласио да очувања мира и безбедности и давање развојног импулса економији на овом подручју, јесте нешто што је реализовано у претходним годинама уз подршку председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију.

„Зато верујем да ћемо и у овим тешким временима, сви заједно, имати довољно вере, снаге и способности, да општину Звечан градимо онаквом каквом желимо да је видимо и каквом је заслужујете“ истакао је Тајић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да је Звечан у претходном периоду био једно велико градилиште, да ће се и на даље градити истим интензитетом, да је то најнажнији одговор на све притиске са којима се српски народ суочава.

Говорећи о пројектима који су реализовани, Тајић је такође истакао изградњу седам стамбених зграда за младе брачне парове и социјално угрожене становнике и повратничког насеља Сунчана долина које има 300 стамбених јединица, обданиште и храм Светог Стефана Дечанског.

Посебан акценат Тајић је ставио на досадашња улагања у пољопривреду и најавио да ће се и у наредном периоду, помагати развој производње ове врсте.

Такође је говорио и о комплексу Рајска бања, који је, како је рекао, ланчано подстакао и развој осталих туристичких делатности на подручју Звечана.

„Имајући пре свега на уму жељу да и у будуће, са истим овим осећањем постигнутог, свеобухватног напретка дочекујемо и будемо дочекивани у вашој средини, желим да становницима општине Звечан честитам овај дан, да се захвалим на свим вашим напорима да сачувате наше постојање овде где је ишодиште нашег православног бића и идентитета и где су наше највеће светиње“ додао је Тајић.

Традиционалне Петровданске повеље, ове године су уручене игуманији манастира Соколица мати Макарији и Ани Вуковић – мајци 11 деце која од прошле године са породицом живи у селу Житковац на подручју ове општине, у кући која је подигнута средствима Канцеларије за КиМ.

Петровданска плакета је додељена Канцеларији за Косово и Метохију „за подршку и велики допринос економском, друштвеном али и унституционалном развоју општине Звечан“. Плакету је примио након чега је прочитан телеграм честитке директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

„Делећи са вама радост данашњег празника, желим да истакнем да се Звечан из године у годину, издваја као важан центар севера Косова и Метохије као симбол економског развоја и замајац нових значајних пројеката у покрајини“ истакао је Петковић у честитки и изразио уверење да ће се сарадњом Владе Србије и локалне власти, наставити стабилан и динамичан развој Звечана.

Петровданске награде добили су истакнути појединци и институције који су у претходној години, дали посебан допринос промовисању Звечана на свим пољима. Награде су припале здравственим радницима Дома здравља Звечан који су током пандемије, одлазили на испомоћ већим здравственим центрима у Србији, ЈКП „Звечан“, Љубиши Красићу – за промовију каратеа на подручју општине али и за постигнуте резултате овдашњег карате клуба на бројним такмичењима. Петровданским наградама, указана је част и најбољим ђацима свих основних и средњих школа на подручју општине, као и спортистима који су остварили запажен успех у претходном периоду.

У оквиру академије, одржан је и пригодан културно – уметнички програм у коме су учествовали вокални солиста Даница Крстић, КУД Звечан,рецитатор професор Бошко Миловановић и пијаниста Петар Илић.

Подели на: