Најновије вести

КМ: Сутра отварање изложбе фотографија Владимира Татаревића у Галерији ФУ

Изложба фотографија Владимира Татаревића “Анђели и демони” биће отворена сутра у 19 часова у Галерији Факултета уметности у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици. Поставка ће бити изложена до 25. октобра 2022.

 

Владимир Татаревић рођен је у Београду. Дипломирао је на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, одсек – Графика, атеље – Фотографија.

Од 2000. до 2002. године живео је у Атланти и радио као фотограф за различите компаније. У Атланти је 2002. године освојио и прву награду на националном такмичењу „Лајф тач“.

Исте године вратио се у Београд где је наставио каријеру као слободни уметник.

Пет година касније је магистрирао, а 2020. је докторирао на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, где данас у звању редовног професора предаје фотографију. На Универзитету уметности у Београду заузима функцију проректора за међународну сарадњу.

До сада је имао деветнаест самосталних изложби и учествовао је на неколико интернационалних изложби. Његови радови објављивани су у престижним часописима.

Заједно са др. Дубравком Лазић, аутор је уџбеника „Фотографија“ за наставу фотографије у издању Завода за уџбенике и наставна средства, Београд.

“Влада Татаревић на својим фотографијама приказује европске девице XXИ века, нове сензуалности, енергичног геста, сугестивног погледа који зрачи самосвешћу о сопственој лепоти физичкој и психичкој супериорности.

Пажљивије ишчитавање ових фотографија захтева пре свега одгонетање и тражење намере аутора као и целокупног културног контекста који остаје у позадини дела. Атрактивност и виртуална лепота женског тела у напону покрета које се уз бљесак светлости ослобађа вилинских драперија, поручују нам да се ове савремене амазонке ослобађају свих досадашњих предрасуда о жени”.

Подели на: