Најновије вести

Вучевић и Крозето у Риму о кризи на КиМ и сарадњи Србије и Италије у области одбране

Министар одбране Милош Вучевић састао се у Риму, у оквиру дводневне званичне посете Италији, са министром одбране те земље Гвидом Крозетоом. Вучевић и Крозето су разменили ставове о могућностима превазилажења актуелне кризе на Косову и Метохији, а теме разговора биле су и унапређење сарадње у области одбране, те војноекономска и војнотехничка сарадња између Србије и Италије, саопштило је Министарство одбране.

 

Министар Гвидо Крозето приредио је дочек Милошу Вучевићу уз државне и војне почасти, након чега је уследио састанак двеју делегација и разговор двојице министара.

Министар Вучевић је изразио задовољство због узвратне посете Италији, након што је министар Крозето новембра прошле године боравио у Београду.

Вучевић је нагласио да је посета италијанског колеге била прва од његовог ступања на дужност, што је показатељ значаја сарадње између Србије и Италије у области одбране и развоја укупних билатералних односа.

Према речима министра Вучевића, Србија цени дугогодишње присуство Оружаних снага Италије у операцији КФОР. Вучевић је истакао значај њиховог ангажовања као једног од најбројнијих контингената у тој мисији.

Односи Војске Србије и КФОР-а су, како је оценио министар Вучевић, добри, а у интересу Србије је да они буду још бољи, будући да Србија КФОР види као једину легитимну оружану силу на простору Косова и Метохије и као гарант безбедности српског народа у јужној покрајини.

Безбедност припадника КФОР-а, нагласио је министар Вучевић, је неупитна и представља приоритет за Србију.

Министар Вучевић упознао је Крозета са ставом Србије у вези са агресивном политиком привремених приштинских институција која је, уз подршку појединих земаља, довела до ескалације кризе на Косову и Метохији.

Пренео је захтев Београда за хитно ослобађање ухапшених Срба и престанак даљих хапшења, повлачење лажних градоначелника и специјалних снага такозване косовске полиције, као и хитно формирање Заједнице српских општина.

“Постоји простор за унапређење билатералне војне сарадње”
Двојица званичника сагласили су се да се сарадња у области одбране између Србије и Италије квалитетно развија и изузетно високо оценили сарадњу у области мировних мисија, будући да припадници Војске Србије и припадници Оружаних снага Италије заједно учествују у мултинационалној операцији Уједињених нација УНИФИЛ у Либану. Обострано је исказана спремност за унапређење сарадње у тој мисији Уједињених нација.

Министри Вучевић и Крозето констатовали су да постоји простор за унапређење билатералне војне сарадње у области заједничке обуке, војног образовања и војног здравства, као и у домену војнотехничке и војно-економске сарадње.

На састанку је иницирано формирање заједничке радне групе министарстава одбране Србије и Италије која ће размотрити могућности и модалитете развоја војнотехничке и војно-економске сарадње.

Планирано је да се, током другог дана посете Италији, министар Вучевић састане и са потпредседником Владе те земље Матеом Салвинијем, а делегација Министарства одбране посетиће и компанију “Леонардо”, која је један од европских лидера у области одбрамбених технологија.

 

Подели на: