Најновије вести

Заказана јавна расправа о експропријацији у Зубином Потоку и Лепосавићу

Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре привремених приштинских институција објавило је да је у општинама Зубин Поток и Лепосавић заказана јавна расправа са власницима и локалном самоуправом о земљишту које је косовска влада прогласила за земљиште од јавног значаја.

 

Одлука није достављена власницима, као ни општини, а из процеса експропријације изузета је парцела на којој се налази сеоско гробље и средњовековна црква.

Влада Косова је у прошлој и почетком ове године донела одлуке о експропријацији земљишта у приватној и друштвеној својини у општинама Зубин Поток и Лепосавић чија је површина нешто већа од 138 хектара, а без поштовања процедура, потврдио је адвокат Небојша Влајић.

У општини Зубин Поток су на одузетом земљишту већ изграђене базе Специјалне полиције, док су у селу Дрен радови трајали један дан, а како је за Тањуг рекао потпуковник Косовске полиције, ту је предвиђена база пограничне полиције.

Одлука о јавној расправи донета је после протеста мештана у селу Дрен и тужбе коју су Врховном суду поднели заинтересовани власници.

На одлуку Косовске владе реаговала је и канцеларија европске уније, која је позвала на поштовање имовинских права и Закона о експропријацији, односно свих процедура које он подразумева.

На основу овог Закона, предвиђено је да десет дана после доношења одлуке о експропријацији власници имају право да доставе коментаре у писаној форми, а затим се у року од 15 дана расписује јавна расправа.

Влада Косова која врши експропријацију или ресорно министарство имају рок од 30 дана да донесу одлуку која није коначна, јер власници имају право жалбе, а рок за коначну одлуку је 12 месеци.

Подели на: