среда, 30. новембра 2022. | 18:33
Најновије вести

Косовска Митровица: Почела вакцинација против сезонског грипа

Вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља Косовска Митровица, почела је данас, изјавила је за Радио Контакт Плус, специјалиста и начелница службе Опште медицине Дома здравља, др Љиљана Јовановић. Додаје да располажу са довољним бројем вакцина.

 

Иако се вакцинација против сезонског грипа препоручује свима, предност, као и претходних година, имају пацијенти који су старији од 65 година и хронични болесници.

“Када су у питању хронични болесници, ту спадају особе које болују од болести кардиоваскуларног, респираторног система, дијабетеса, особе на дијализи, хемотерапији, онколошки пацијенти, потом пацијенти код којих је урађена трансплантација неког органа, они који болују од ХИВ инфекције и остали хронични болесници”, објашњава др Јовановић.

Докторка каже да је могуће вакцинисати се против грипа и корона вируса у истом дану.

“Једини услов да је претходно клинички преглед урадио изабрани лекар и да је особа у последњих седам до десет дана здрава. Дакле, пацијент може истог дана примити и вакцину против сезонског грипа, само у супротном екстремитету.”

За особе које су прележале корону, а желе да се вакцинишу и против сезонског грипа, подразумева се да буду потпуно здраве.

“Тај временски период може бити дужи или краћи, све зависи који облик ковид инфекције је особа имала. Дакле, по оздрављењу особа може слободно да прими вакцину, што ће свакако утврдити лекар на основу лабораторијских анализа, клиничког прегледа, снимка плућа, а по потреби и уз консултацију колега осталих специјалности.”

Докторка Јовановић напомиње да постоје контраиндикације за вакцину, а то су акутна, фебрилна стања, алергија на кокошје месо, перје, јаја, неомицин, формалдехид, гентамицин или на неку компоненту претходно примљене вакцине. У тим случајевима, лекар одлучује да ли се и када прима вакцина.

Са друге стране, према речима др Јовановић, осим црвенила, отока, благог бола на месту убода, друга нежељена дејства вакцине против сезонског грипа нису примећена.

“Тада саветујемо пацијентима да ставе хладне облоге, да узму неки аналгетик као што је парацетамол, бруфен, као и подизање екстремитета у случају отока.”

Све вакцине, па и против сезонског грипа, не штите само од болести за коју су намењене, већ и од других зараза, али у мањем проценту, напомиње др Јовановић. Уједно указује да ако примимо вакцину против сезонског грипа, не значи да се нећемо разболети од њега.

“Можемо да се разболимо, али ће бити са блажом клиничком сликом и без компликација.”

Заинтересовани за вакцинацију против сезонског грипа треба да се јаве свом изабраном лекару.

“Апелујем на становништво да се јаве свом изабраном лекару, јер ће вакцину примити само уколико су прегледани од стране изабраног лекара”, поручује др Љиљана Јовановић.

Подели на: